Das geluk(t)

Dassen zijn schuw en vooral rond schemertijd en in de nacht actief, wat het lastig kan maken om hem waar te nemen.
Je hebt dan immers te maken met snel veranderende lichtomstandigheden, het licht verdwijnt snel, wat helemaal van toepassing is op deze dassenburcht die zich in een bos bevindt. Bepaald ook geen ideale fotografiemogelijkheden dus…

Soms zijn de dassen minder op hun gemak en komen ze later uit hun burcht.
Zo heb ik een aantal keren meegemaakt dat er een ree over en langs de burcht liep en die keren kwamen ze niet op een ‘redelijke’ tijd te voorschijn. Drie van deze passanten heb ik met hoge ISO kunnen fotograferen.
Deze burcht wordt overigens bewoond door een dassenpaar met 2 jonkies. ๐Ÿ™‚

Als de das de burcht uit is, begint over het algemeen de uiterlijke verzorging. (zie filmpje)
Ze verzorgen ook elkaars vacht. Ze liggen dan naast elkaar en gebruiken hun bek daarbij. Ze herkennen de familie aan elkaars geur en deze familieband is erg sterk.
Ook nu heeft het weer heel veel moeite en tijd gekost om met een paar enigszins redelijke foto’s thuis te komen, maar dit neemt niet weg dat ik volop heb genoten, want het is een feest om de dassen zo ontspannen en van zo dichtbij te kunnen bewonderen.

Ook in eigen tuin waren er af en toe ‘geniet momenten’
De Appelvink hoort voor mij absoluut in dat rijtje thuis, helemaal als er ook nog jonkies langskomen. Stiekem wel op gehoopt, maar helaas zie ik deze prachtige vink niet heel vaak, maar toch kwam het hele gezin even langs…

Gelukkig zijn er in mijn omgeving nog een paar plekjes waar je weidevogels zoals de Grutto en de Tureluur kunt tegenkomen.
Dit zal over een tijdje niet vanzelfsprekend meer zijn volgens de deskundigen:

 • ‘Ik denk niet dat het nog echt goedkomt met de natuur en de weidevogels. Daar is het te laat voor.
 • De Grutto is het voorbeeld van wat we allemaal verkeerd doen met de natuur’
 •  
  Qua foto’s heb ik trouwens deze keer geprobeerd om de Grutto aanvliegend vast te leggen. ๐Ÿ™‚

  Al heel lang is de Ekster al het zwarte schaap onder de tuinvogels. Het zouden dieven zijn die schade berokkenen aan de zangvogelpopulaties en ze zouden geen natuurlijke vijanden hebben waardoor er te veel zijn. Onzin, zo blijkt uit gedegen onderzoek.
  Eksters zijn wel erg nieuwsgierig en slim, wat typisch is voor alle kraaiachtigen. En ja… ze behoren toch echt tot de zangvogels. Als je goed kijkt dan is hij niet echt zwart/wit; ze hebben in het goede licht ook de meest onverwachte kleuren.
   
  Deze slimme vogel komt ook af en toe bij ons op visite en inderdaad… hij ziet alles en niets ontgaat hem.
  Een muisje ging drinken in ons vijvertje en dat zag de Ekster uiteraard… met als resultaat de eerste foto ๐Ÿ˜ฎ
  .

   

  Andere ‘geniet momenten’ zie je in onderstaande samenvatting. Allemaal dichtbij huis… (wordt vervolgd)
   

12 reacties op Das geluk(t)

 1. Hoi Geert,
  Ik zei het al ik zal me psychische voorbereiden….dat was niet voor niets, merk ik gelijk als ik je website open….pffft ongelooflijk mooi! Top klasse fijne foto’s met geweldige scherpte en allemaal een heerlijke achtergrond en sfeer. Zo dat is het voorafje ๐Ÿ˜‰
  De familie das…….wat prachtig en schattig. Die ene ronde haast om bij het krabben! Mooi dat je het gefilmd hebt, het voegt echt iets toe. Erg knap dat je met zulke condities zulke mooie scherpe foto’s hebt zonder ruis! Ook mooi de reeรซn.
  Dan de tuin in…….mijn mond viel echt open bij het zien van een jonge appelvink!!! Nooit eerder gezien, schitterende foto’s maar op het filmpje zie ik hem helemaal zo leuk!
  De grutto aanvliegend top! Ekster met muis, goed moment, man! super! Ook de samenvatting van foto’s uit de buurt, schitterend.
  Ik heb genoten, maar dat begreep je denk ik gelijk al ๐Ÿ˜‰
  Groetjes, Maria

  • Ha… goed te lezen dat je het mentaal allemaal goed verwerkt hebt…๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
   De jonge Appelvink was ook voor mij een super moment en ik vind die jonkies geweldig in dat jeugdkleed… maar je moet ze wel even treffen.
   Dank je voor je (altijd) gave reactie ๐Ÿ‘Œ
   Groet, Geert

 2. Wat een mooie foto’s en zoveel prachtige geniet momenten in de natuur. Een das in het wild ontmoeten, dat is toch geweldig, en met die omstandigheden, heb je toch prachtige foto’s gemaakt. De appelvinken in de tuin, wat een geluk. En wat heerlijk dat je die lekker op je gemak kon fotograferen. Verder zie ik nog prachtige foto’s van reeรซn, daar kan ik hier in het westen alleen maar van dromen. En de grutto, ik had er nog een blog aan geweid, maar ook hier wordt het ieder jaar minder, zo ook met de tureluur. De weidevogel gebieden waar ik ze 4 jaar geleden nog volop zag, leken wel verlaten. Gelukkig waren er nog wel wat gebiedjes met goed maaibeleid, waar er wel een aantal zaten, maar het is niet meer zoals vroeger dat ik fietste door de polder en af moest stappen omdat er grutto’s op het fiestpad wandelden.

  • Dank je Ghita. Helaas zijn de landelijke vooruitzichten voor de weidevogels niet goed. Gelukkig worden er op (te) kleine schaal wat succesjes behaald, veelal door vrijwilligers, maar dat zal het tij niet keren ๐Ÿ™
   Als je hier de plekjes weet, dan kun je nog wel reeรซn tegenkomen en soms fotograferen…
   Groet uit Drenthe,
   Geert

 3. Hoi Geert,
  wat een fantastische mooie post laat je weer zien. De Dassen zijn sowieso al een verrassing maar ook de reetjes (de 3e foto is mijn favoriet) zijn supermooi. Daarnaast allerhande andere vogels zoals de Appelvinken en de Grutto’s maar ook bv de groene Specht heb je weer geweldig mooi weten te vereeuwigen. Werkelijk een fantastische serie.
  Lieve groet uit een nattig West-Friesland ,
  Helma ๐Ÿ™‚

  • Hoi Helma,
   fijn om weer van je te horen. (lezen)
   Reeรซn blijven erg mooi om te fotograferen, maar de meeste willen niet op de foto… ๐Ÿ˜‚ Voordeel is wel dat er hier in de buurt een aantal rondlopen, dus meerdere kansen.
   Lieve groet uit een onstuimig Stieltjeskanaal,
   Geert

 4. Beste Geert,
  wat een bijzonder en rijk gevuld blog is dit. Geweldig, de foto’s en het filmpje van de dassen bij daglicht. Ontzettend leuk om te zien.
  Ook dikke complimenten voor de ‘aanvliegbeelden’ van de grutto. Supermooi.
  Ik heb genoten van a;l je mooie beelden.

  Hartelijke groet, Corrie

  • Hallo Corrie,
   bedankt voor je complimenten.
   Ja… het dassenprojectje was erg intensief, maar ook erg leuk om te doen. De aanhouder wint dus ๐Ÿ™‚
   Groet uit Drenthe,
   Geert

 5. Geweldig die dassenfamilie, dat zal genieten geweest zijn. Wat zit er toch veel moois bij jou en in je buurt. De serie van de grutto is ook heel gaaf en goed gelukt. De eerste zijn het land alweer uit en we moeten weer wachten tot het volgende jaar.

  • Dassen zijn heel leuk om te observeren en eventueel te fotograferen. Na een hele avond voor โ€˜nietsโ€™ in mijn schuiltentje gezeten te hebben, was ik bezig met opruimen, toen ik uit mโ€™n ooghoeken een jonge das zag aankomen. Hij kwam tot 3 mtr. afstand van mij. Totaal niet bang… wat gaaf om mee te maken.
   Dus soms is alleen al de beleving erg mooi, zonder dat je er een foto van kunt maken.
   Groet, Geert

  • Dank je voor je reactie Lenie. Vaak zien wij de mooie Appelvinken ook niet en als ze er wel zijn, moet je ook nog je camera paraat hebben ๐Ÿ˜จ
   Soms komt alles toch samen.
   Groet, Geert

Geef een reactie