Ruige pootjes

Van dichtbij zijn de bevederde poten van deze vogel het allerbeste herkenningspunt; hieraan ontleent hij zijn Nederlandse naam: Ruigpootbuizerd (Buteo lagopus)

In Nederland overwinteren Ruigpootbuizerds, maar het gaat om zeer kleine aantallen van september tot april en hij wordt vooral in het noorden van het land waargenomen.
Het is bekend dat de Ruigpootbuizerd helaas al sinds 1980 afneemt als wintervogel. De kans op een ontmoeting met deze prachtige vogel is, zeker tegenwoordig, dus steeds minder vanzelfsprekend.

De ruigpootbuizerd is iets groter dan de gewone buizerd, met wat langere vleugels.
Een kenmerk dat voor alle Ruigpootbuizerds opgaat (ongeacht de leeftijd en geslacht), zijn de bevederde poten. Vaak is dit in het veld lastig vast te stellen, maar zoals je op een aantal fotoโ€™s ziet, is dit kenmerk hier goed te zien.

Ze zijn gespecialiseerd in het jagen op kleine zoogdieren (in Nederland vooral muizen). De ruigpootbuizerd jaagt veel biddend, maar hier ook vanaf een paaltje. De soort broedt in Scandinaviรซ en verder oostwaarts. Foto’s zijn vanuit de auto gemaakt. Een paar in de stromende regen en tja… dat past prima want 2023 was het natste jaar sinds het begin van de metingen in 1906 ๐Ÿ™

De afgelopen tijd slechts een paar keer even in de tuin geweest en bovenstaande foto’s kunnen maken.

Wel de sperwer (man en vrouw) kunnen waarnemen en van de laatste een heel klein stukje van de jacht kunnen filmen.
Het gebeurde allemaal aan het eind van de middag in het laatste streepje zonlicht en gedeeltelijk buiten beeld, maar het blijft spectaculair te zien als ze zonder pardon de bosjes induikt… vraag de musjes maar. ๐Ÿ˜‰

13 reacties op Ruige pootjes

 1. Wat een openingsfoto, de ruigpootbuizerd in de vlucht. Geweldig. Maar verder ook een mooie serie van deze rover. Ook een leuke serie van de vogeltjes bij huis. De geelgors vind ik zo mooi, maar hebben we niet bij ons in het westen… Een bezoek van de sperwer aan de tuin, inderdaad wel spectaculair, je kan hem mooi fotograferen, maar minder mooi voor de kleine vogeltjes.
  groetjes Ghita

  • Hallo Ghita,
   leuk he die Geelgorsjes… ik zie ze nu geregeld in onze tuin. Zulke fraaie vogeltjes. De openingsfoto is er eentje waar de Ruigpoot vlak voor de auto ging bidden. Eigenlijk iets te dichtbij, maar super om mee te maken.
   Groet uit Drenthe,
   Geert

 2. Hoi Geert,
  Waanzinnige foto’s van de Ruigpoot!!!! Tjonge wat cool zeg!
  De serie vogeltjes merel neemt ijsbad, musje bij het wak. geelgors, GGK, portretje van de de gaai , prachtig roodborstje, smullen hoor!!! Dan de sperwer, De foto van de alerte sperwer is al geweldig, het filmpje is nog erger, haha! Ik heb genoten, en moet eerlijk zeggen dat ik wel een beetje beroerd ben van je ruigpoot-foto’s……..!
  Groetjes,
  Maria

  • Hoi Maria,
   ja… de Ruigpoot is ook mijn favoriet., want zoveel zie ik ze niet. Sterker nog, al weer jaren geleden dat ik er eentje gezien heb. Deze was ook nog redelijk ‘benaderbaar’ dus je hoort mij niet klagen ๐Ÿ™‚
   Door allerlei omstandigheden de laatste maanden nauwelijks online geweest, maar dat gaan we goedmaken ๐Ÿ˜Ž
   Groet, Geert

 3. Zo wat een prachtig exemplaar de ruigpootbuizerd en zo mooi op de foto gezet. Daar zal je wel blij mee zijn…uitvergroten!
  Ach zo’n roodborstje met maar een pootje, de grote gele kwik blijft die het hele jaar in ons land? Bij ons zie je ze niet alleen in de zomer de gele kwik. Fraaie gaai, merel en huismus! Groeten uit een koud Noord- Holland ๐Ÿ™‚

  • Ik ben zeker blij met de Ruigpoot ontmoeting. De Grote gele kwikken overwinteren in zachte winters gewoon in Nederland en de foto is in afgelopen december genomen.
   Eerste waarneming in eigen tuin van dit gave vogeltje ๐Ÿ˜
   Groet uit ook een koud Stieltjeskanaal,
   Geert

  • Hoi Marco,
   fijn van je te horen. Je moet een beetje mazzel hebben bij het (kunnen) fotograferen van de Ruigpootbuizerd…maar ik had toevallig die mazzel ๐Ÿ™‚ Ben er blij mee.
   Groet, Geert

  • Hallo Hilly,
   er zijn gelukkig meerdere Roodborstjes in en rond onze tuin. Het gefotografeerde vogeltje heeft serieus maar 1 gezond pootje. Het andere is een klein stompje, maar hij schijnt zich er goed mee te redden. ๐Ÿ‘
   Groet, Geert

Geef een reactie