Grensgeval

Op de grens tussen Overijssel en Drenthe slingert het riviertje de Reest met een lengte van 37 kilometer door het landschap.
Het dal waar de Reest door stroomt wordt het Reestdal genoemd. Een eeuwenoud en kleinschalig cultuurlandschap met bos, heide, hooilanden en oude boerderijen.

De natuurgebieden rond de Reest, die door het Drents Landschap en Landschap Overijssel beheerd worden, zijn uniek. Te midden van de hooilanden, akkers, heidevelden en bossen komen veel bijzondere planten en dieren voor en het is een ideaal wandel en fiets gebied.

Ook de IJsvogel vindt in het Reestdal alles wat hij nodig heeft, zoals langzaam stromend water met prima gelegenheid om een nest te graven. Rust en beschutting in de vorm van struiken en bomen en natuurlijk niet te vergeten een ruime hoeveelheid kleine visjes.
Het is en blijft voor mij een fantastisch vogeltje om te fotograferen en er waren zelfs meerdere IJsvogeltjes die zich goed lieten zien.
‘Alles’ kwam voorbij… lekker uitrusten op een takje; het verenkleed onderhouden; het vissen en zelfs het kibbelen…

Het zijn jonge ijsvogels die je op de foto’s en het filmpje ziet. Zij hebben een duidelijk kortere snavel met een wit puntje aan het uiteinde; een doffer verenkleed, maar het meest in het oog springend zijn de donkerbruine pootjes, die bij de volwassen vogels fel oranje zijn.

Het was mij al meerdere keren opgevallen, dat als de IJsvogel in de zon zit, zijn verenkleed eerder richting groen neigt dan blauw. Het ontstaat door het feit dat het licht op een andere manier van de iriserende veertjes weerkaatst. Dit effect wordt het Tyndall-effect genoemd.

Op een gegeven moment was er onenigheid tussen de ijsvogeltjes onderling en die interactie leverde een aantal afwijkend foto’s op.
De Waterral laat zich weliswaar niet vaak zien, maar maakt zijn aanwezigheid geregeld duidelijk door een kenmerkend ‘gillend geluid’
Ik had het karakteristieke geluid al een aantal keren gehoord en heel even kwam hij uit het riet te voorschijn. Hebbes… ๐Ÿ™‚

Al met al een hele leuke morgen waarvan het ‘kibbelen’ toch wel het allerleukste was om te zien.

12 reacties op Grensgeval

 1. Hey Geert,
  de ijsvogel is en blijft inderdaad een prachtige kleine vogel om te zien en om te fotograferen. De mooie blauwe flitsen over het water zijn een machtig mooi schouwspel en als je ze dan op een tak ook nog eens uitgebreid kan vastleggen met een visje of al veren poetsend nou…. dan kan je dag niet meer stuk.
  Je laat hier weer een prachtig stukje vakwerk zien waar menigeen best wel eens groen van zou worden hihi…
  Ik heb in ieder geval enorm genoten en kom nu weer even tot rust.
  Een dikke knuf uit een kleddernat West-Friesland
  xx

  • Hoi Helma, mooi dat je even tijd vond om naar ‘Drenthe te gaan’ Inderdaad verveel je je geen moment als er meerdere IJsvogeltjes gedurende de morgen acte de prรฉsence geven. Fijn dat je ervan hebt genoten ๐Ÿ˜Š
   Knuf knuf vanuit (ook) een heel nat Stieltjeskanaal,
   Geert

 2. Genoten van je foto’s! Vanmorgen vliegende ijsvogel hier gezien, zo’n flits vind ik nog steeds bijzonder. Leuk om dan rustig te kunnen kijken naar jou foto’s! Groetjes Tineke

  • Kan ik me helemaal voorstellen Tineke. Prachtige vogeltjes om te zien en als je goed luistert, hoor je ze ook.
   Genieten van je ‘eigen’ plekje ๐Ÿ‘Œ
   Groet, Gert

 3. Hier kan je wel van nagenieten denk ik, wat een fantastische foto’s heb je gemaakt. Mooie kleuren en scherpte en fijne achtergrond! De derde serie met hun tweeรซn is ook erg mooi en de waterral als toetje… Ja die hoor je meestal en als je hem zie is hij zo weer weg. Fijne dag nog!

  • Hallo Willie, de Waterral was zeker een toetje, maar een lekker toetje, want dit was voor mij de eerste keer dat hij zich even liet zien. ๐Ÿ˜€
   De IJsvogels met z’n tweeรซn was voor mij ook het leukst.
   Groet uit Drenthe,
   Geert

 4. Wauw, wat een gave serie. En ook zulke geweldige mooie achtergronden. Lekker licht en rustig. Bij mijn laatste bezoek aan een ijsvogelplek was de omgeving zo druk aanwezig….veel takken, nog meer riet….dat ik mijn mooie zachte rustige foto’s wel kon vergeten. Foto 4 van de laatste serie is de topper, die vind ik echt geweldig.

  • Hoi Ghita, foto 4 van de laatste serie is absoluut ook mijn favoriet en het was zo gaaf om dat ‘gekibbel’ pal voor je neus te zien, dat je bijna vergeet om er een paar foto’s van te maken. ๐Ÿ˜จ
   Groet en fijn weekend,
   Geert.

 5. Hoi Geert,
  Lang geleden dat ik zulke mooie foto’s heb kunnen nemen van een ijsvogeltje. Wat natuurlijk onzin is, want ik heb nog nooit zulke mooie foto’s gemaakt ๐Ÿซฃ๐Ÿ˜… wat een fantastische serie en video, pfft .echt genieten van deze kleurrijke juweeltjes. Ook weer wat geleerd : Tyndall-effect. Dat heb ik wel vaker gezien, maar leuk dat het een naam heeft.
  Nu ff bijkomen…..๐Ÿ˜Š
  Groetjes Maria

  • Hoi Maria,
   even voor de duidelijkheid… jij maakt ook fantastische foto’s ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ˜.
   En ja, het was een super leuke ochtend met een erg fraai vogeltje, maar ook met de Waterral foto’s ben ik blij, want het was de eerste keer dat ik er eentje voor de lens kreeg i.p.v. alleen het geluid horen. ๐Ÿ˜จ
   Groet en fijne dag,
   Geert

 6. Dat lijkt me al gauw een leuke ochtend, als je zo uitgebreid ijsvogels kunt observeren en op de foto zetten. Als die jonkies dan met elkaar overhoop gaan liggen, worden de foto’s almaar leuker. En als uitsmijter nog een ral…
  Ik geniet hier al van je mooie beelden.

  Hartelijke groet, Corrie

Geef een reactie