Eekhoorn 2.0

Helaas weinig te beleven in de tuin.
Veel minder vogels dan andere jaren rond deze tijd. Wellicht door het zachte weer?
Gelukkig komt er af en toe een eekhoorn in onze tuin.ย Sinds 2 jaar komt dit schuwe diertje met enige regelmaat langs.ย  Maar elkaar op het juiste moment treffen is een ander verhaalย  ๐Ÿ™‚


Ik had hier een paar walnoten ‘verstopt’ maar dankzij hun uitstekende reukvermogen weet de eekhoorn die verstopplekken feilloos te vinden. Het schijnt zelfs dat hij vanaf een afstand van 30 centimeter de noten of bessen al ruikt, ook als ze diep in de grond zitten!
 De eekhoorn houdt geen winterslaap, maar wel een winterrust en net als veel andere knaagdieren legt hij een wintervoorraad aan. Sommige moten en pinda’s worden direct opgepeuzeld, terwijl een gedeelte in onze tuin begraven wordt.
 


Helaas gaat het niet goed met de eekhoorn. In de afgelopen 10 jaar is de soort 34% achteruitgegaan. ๐Ÿ™
Des te leuker is het dat hij in onze tuin uit zijn comfortzone durft te gaan, ondanks dat het een schuw (en snel) beestje is…
 

Zoals gezegd; weinig vogeltjes, maar een aantal Geelgorsjes zijn er iedere dag wel. Een fraai vogeltje die nog wat kleur brengt op sombere dagen… Ook een aantal zonsondergangen brachten gelukkig wat kleur.
In bovenstaande gallery ook een foto van een Grote bonte specht die werd aangevallen door een soortgenoot. De aanval gebeurde in slechts een fractie van een seconde, zodat ik alleen het gevolg nog kon vastleggen. Heel apart om te zien.

Sinds een tijdje werken ook de ‘social media’ knoppen van Facebook en Instagram (rechts bovenaan)
Ook kun je nu via de ‘duim’-button onder elk blog snel je mening geven. ๐Ÿ™‚

18 reacties op Eekhoorn 2.0

 1. Hoi Geert,
  het is toch geweldig om een eekhoorn in je eigen tuin te hebben! En dat niet alleen want er komen toch heel wat verschillende verenvriendjes bij je. Nu de kleine uiltjes nog. Ik hoop dat die dit jaar nu wel bij je zijn ingetrokken ๐Ÿ™‚

  De foto’s van de eekhoorn in deze post is natuurlijk om groen van te worden ๐Ÿคข maar ik geniet er wel van hihi….. Ook je andere vogeltjes zijn superleuk om te zien. Je laatste foto’s van de zon met die luchten zijn adembenemend. Fantastisch om te zien.
  Een lieve groet uit NH,
  Helma

  • Hoi Helma,
   fijn van je te horen. Tja, die kleine uiltjes…. Ik heb daar nog niet een goed gevoel bij. Het is bij ons in de buurt oorverdovend stil. Waar je ze anders altijd s’avonds wel hoort roepen, hoor ik nu helemaal niets. ๐Ÿ™ ๐Ÿ™
   Afwachten dus maar. Ben jij er nog op uit geweest qua fotograferen de laatste tijd?
   Lieve groet uut Drenthe,
   Geert

   • Hoi Geert,
    jammer van die uiltjes maar je weet dat dit heel lang kan duren hรฉ.
    En nee, niet er op uit geweest. Wordt tijd dat ik met pensioen ga hahahahaha….. dan kan ik wanneer ik wil ๐Ÿ˜‰
    Nog ff volhouden dus.
    Lieve groet van ons,
    Henk en Helma

    • Hoi Helma,
     zoals je weet zitten (voor zover ik weet) de uiltjes nog steeds op de ‘bekende plek’ dus… wie weet ๐Ÿ™‚
     Wat zullen we straks een foto’s van jullie zien ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ
     Groetjes, Geert

 2. Wat een geweldig bezoek zo’n eekhoorn.
  Ook prachtige foto’s!
  We hadden een eikenboom naast het huis waar we een eekhoornvoederkastje hadden.
  Hij kwam elke dag een walnoot halen.
  Helaas is deze boom gekapt en er staat nu een sierkers, maar deze is nog te klein om een kastje aan op te hangen.

  Genoten van jouw foto’s Geert.
  Groeten.

  • Bedankt voor je reactie Hilly. Ja… het is erg gaaf dat de eekhoorn zich af en toe laat zien.
   Inderdaad klopt het m.b.t. de walnoten. Ze zijn er gek op. Wat hij niet op eet gaat hij overal in de tuin begraven. Binnenkort overal kleine walnootboompjes. ๐Ÿ™‚
   Groeten, Geert

 3. Wat leuk dat eekhoorntje in je tuin. Kan ik zo van genieten. Ik probeer ook regelmatig vakantiehuisjes te boeken waar de eekhoornkans groot is (maar niet de massale drukke Landal parken). Geelgors is ook gaaf, die vogel zie ik hier in het westen niet, al heb ik hem vorig voorjaar wel gehoord, heel herkenbare zang.
  Wat triest dat het slecht gaat met de rode eekhoorn in Nederland. Heb jij enig idee hoe dit komt?
  Ik heb weer met plezier naar jouw foto’s van dit diertje, en de vogels, gekeken.
  groetjes vanuit een winderig maar zonnig Leiden

  • Hoi Ghita,
   Ik las dat de Zoogdiervereniging de achteruitgang van de eekhoorns niet goed kan verklaren, maar dat wel ze vatbaar zijn voor een virus dat bij vlagen halve populaties uitroeit. Het is inderdaad een super leuk beestje en natuurlijk helemaal gaaf als er eentje af en toe in je eigen tuin rond scharrelt.
   Geelgorsjes zie ik nu wat meer dan zomers.
   Groeten vanuit een winderig Stieltjeskanaal,
   Geert.

 4. Mooi die eekhoorns in je tuin en met pinda’s en walnoten weten ze wel raad. Mooie foto’s trouwens. Ook geelgorsjes in de tuin is prachtig en dan kunnen ze zo fraai op de foto. Leuk dat we elkaar sinds kort ook op facebook tegenkomen.

  • Hallo Peter,
   ik had special eekhoorn voer gekocht… eet hij het niet ๐Ÿ™ Alleen pinda’s en walnoten. Verwend waarschijnlijk ๐Ÿ™‚
   Op Facebook moet ik soms nog even wennen, maar dat komt vast wel goed.
   Groeten uit Drenthe,
   Geert

 5. Wat leuk dat de eekhoorn regelmatig komt, toch wel erg gaaf hoor. Vroeger toen ik jong was( HEEL ) lang geleden zaten er in de duinen heel veel eekhoorns, een of andere ziekte maakte daar een eind aan. Heel af en toe wordt er nog een gezien. Prachtige serie heb je gemaakt en het filmpje is ook leuk. Ik heb ontdekt dat ze ook een heel apart geluid kunnen maken, ik denk dat ze dat doen als ze met zijn tweeen zijn. Dat hoorde ik in Drenthe bij een park waar we verbleven. De geelgors en het sijsje zijn ook super leuk. In het fimpje hoorde ik toch wel vogelgeluiden, maar ik vind het ook wel allemaal minder worden jammer genoeg.

  • Hallo Willie,
   zelf vind ik het ook zeker wat minder worden, vooral als je terug denkt aan soorten die ‘vroeger’ algemeen voorkwamen. Zo kwam ik tegen dat de eekhoorn in de afgelopen 10 jaar 34% achteruit gegaan is. Triest toch?
   Vandaag was hij er gelukkig nog even. ๐Ÿ™‚ Genieten hoor!
   Fijn weekend,
   Geert

 6. Ha Geert,
  Geweldig!
  Wees maar heel zuinig op je mooie eekhoorn!!! Lekker walnootjes en hazelnootjes verstoppen. Hij voelt zich veilig bij jou, heel fijn en ook voor je foto’s natuurlijk, wat super leuk en mooi!!!
  Ik moest hardop lachen om de foto van de specht met die veertjes erboven!! En dat jij lekker een sijsje in de tuin hebt…ik heb er nog geen een gezien deze winter. De geelgorsjes zijn ook jaloersmakend! Zo gaaf als tuinsoort, snik,,,, Ik heb weer heelijk genoten van je foto’s en filmpje.
  Ik ga nu ff bijkomen ๐Ÿ˜‰
  Groetjes, Maria

  • Hoi Maria,
   dank je voor je reactie. ๐Ÿ‘
   Uiteraard ben ik heel blij dat de eekhoorn af en toe voorbij komt, Genieten hoor. Trouwens… geelgorsjes zijn inderdaad ook gaaf ๐Ÿ™‚
   Groet, Geert

Geef een reactie