Bont en Blauw

Ondanks dat de Grote Bonte Specht meest algemene specht van Nederland is, blijf ik het een mooie vogel vinden. Hij broedt overal waar bomen zijn en dus kan dat dicht bij mensen zijn.
Ook wij zien ze met enige regelmaat in de tuin, waar dan ook de meeste foto’s en het filmpje gemaakt zijn.

 

We leggen de laatste tijd ook walnoten als lekkernij voor de Eekhoorn neer, maar dat heeft de GBS direct door. Het filmpje laat o.a. zien dat hij heel handig de walnoot ergens klem zet en via een gat in de dop wordt hij opgepeuzeld.
Na het eten wordt er ‘op de moeilijke manier’ nog even een bad genomen πŸ™‚

Blauw en oranje gekleurd en een fluitende roep… Onmiskenbaar een IJsvogeltje. Altijd ook een vogeltje dat leuk is om te zien en te fotograferen.
Via een tip van mede natuurfotograaf Henk een middag in een natuurgebiedje gezeten onder een parasol en achter een kleedje.
Niks geen luxe vogelhut, maar ‘back to basics’Β  dus. Was erg leuk om mee te maken. Enige minpuntje was het weer. Af en toe keihard licht, zodat sommige foto’s richting high key fotografie gegaan zijn…

Een Kleine Barmsijs kom je in Nederland niet snel tegen, want het is een inmiddels zeldzame broedvogel. Hoe gaaf is het dan dat er een paar Barmsijsjes in onze tuin aan het foerageren waren op het berkenzaad, waarvan eentje op de waterplantjes in het midden van ons vijvertje.Β  Na 2 dagen waren ze weer vertrokken, maar ik heb toch een paar foto’s kunnen maken. Foto nr. 4 is (denk ik) een Grote Barmsijs en dat is een vogeltje dat niet in ons land broedt.

Tot voor kort nog nooit gezien… een Merel die doelbewust op ‘kikkerjacht’ ging bij ons vijvertje. En ja, na een aantal pogingen was het raak. (foto 1)Β  Een spotvogel fotograferen was mij ook nog niet gelukt, totdat… πŸ™‚Β  Zelfs een Koperwiek kwam even buurten op de wilde kardinaalsmuts.

Bovenstaande foto’s zijn van een paar maanden terug evenals het filmpje van een jonge Appelvink. Een laatste inhaal slagΒ dus

 

10 thoughts on Bont en Blauw

 1. Hallo Geert,
  Wat laat je weer veel moois zien. De grote bonte specht mag dan een algemene soort zijn, ik vind het prachtige vogels en fotografeer ze ook graag. De ijsvogelserie is top en ondanks het harde licht toch geslaagde foto’s. Verder zie ik prachtige beelden, ook de tijgerspin, en weer de groene specht….is dit allemaal in jouw tuin?
  groetjes Ghita

  • Hoi Ghita,
   de ijsvogels (er waren er 3 stuks) waren niet in m’n tuin en de tijgerspin bijna… Op ongeveer 500 mtr. afstand πŸ™‚
   De ‘rest’ is wel in de tuin gefotografeerd. Uiteraard blij mee.
   Groet, Geert

 2. Klein of grote barmsijs, ik weet het niet, ik heb ze nog nooit gezien :-(. Wat een leuke/mooie serie laat je zien. Ik schrijf het denk ik steeds ‘wat een soorten heb je in je tuin’ om jaloers op te worden. Met plezier heb ik alles bekeken, super!

  • Hoi Willie,
   de soorten zijn natuurlijk wel over een bepaalde (langere) tijd, maar ik klaag niet hoor… πŸ™‚
   Vanmiddag sinds een lange tijd weer de ‘gewone’ sijsjes in de tuin. Ook gaaf. Niet jaloers worden hoor; in jouw gebied zijn weer mooie vogels die ik nog nooit gezien heb… 🀒
   Groet uit een koud Drenthe,
   Geert

  • Bedankt voor je reactie Lenie,
   ik liep wat achter met de foto’s maar dat is nu ‘opgelost’ πŸ™‚
   Hier is het momenteel nog rustig met vogeltjes.. bij jullie ook?
   Groet, Geert

 3. Prachtige foto’s! Wat ik vooral mooi vind is dat het allemaal dieren zijn, die ik allemaal in een flits zie en nu eens goed kan bekijken. Mooie serie.
  Groeten Tineke

  • Klopt helemaal Tineke,
   allemaal dieren die je ‘gewoon’ in ons land tegen kunt komen. Het fotograferen valt soms nogal tegen, omdat de modellen pootjes en/of vleugels hebben en daar volop gebruik van maken… 😒
   Groet, Geert

 4. Prachtig beelden Geert. Vooral die barmsijs. Moeilijk te zien of het een grote barmsijs is. Lijken sterk op elkaar.
  Leuk trouwens om je ook op facebook tegen te komen.
  Groet
  Peter van dr Beek

  • Hoi Peter,
   tja Facebook is voor mij nog een soort van ontdekkingsreis, maar we gaan het meemaken… 😊
   De Barmsijsjes waren voor mij zeker een hoogtepunt, ook omdat ik ze nog nooit zelf had gezien. Qua kleur lijkt hij (foto 4 ) veel op een ‘grote’ maar wie het weet mag het zeggen πŸ‘
   Groet, Geert

Leave a comment