Das & co

Om dassen te kunnen fotograferen, is (heel) veel geduld en uithoudingsvermogen nodig. De dieren zijn over het algemeen zeer schuw en hebben een goed gehoor en nog betere reukzin. Je zult steeds afstand moeten houden van de burcht en moeten zorgen dat je kleding en jijzelf vrij zijn van geurtjes. Omdat ze voornamelijk โ€™s nachts actief zijn is timing ook belangrijk wanneer je dassen gaat fotograferen. In de zomer, als de zon laat ondergaat, komen dassen in rustige gebieden soms al voor zonsondergang tevoorschijn…

Tenslotte een belangrijk punt: dassen zijn wettelijk beschermd. Je mag geen dassenburcht verstoren en dassen niet lastig vallen. Fotografen die dat toch doen kunnen een fikse boete verwachten. Zorg dat je dassen (en overige zoogdieren) met respect behandelt, voldoende afstand bewaart tot je onderwerp, en toestemming vraagt aan de terreinbeheerder.

Al met al is de das zeker geen dier wat je dus ‘even snel’ kunt fotograferen. Bij mij heeft het dan ook ruim 5 weken geduurd voordat ik een paar redelijke foto’s had. ๐Ÿ™ Het reebokje was een toevallige passant en hij was net zo verrast als ik.

De verschijning van een sperwer in de tuin zorgt altijd weer voor een adrenaline moment en niet alleen bij de vogels. Ook gebeurt het vaak zo onvoorspelbaar en dat maakt het elke keer weer spannend. Deze keer werd er (met succes) gejaagd en na de ‘maaltijd’ een badgenomen van ruim 10 min.

Natuurlijk wil ik qua foto’s niet te veel in herhaling vallen, maar spechten zijn gewoon mooie vogels; vandaar toch de foto’s en het filmpje dus… ๐Ÿ™‚PS.
Ik liep laatst even de tuin in om even naar de vijver te kijken en ik werd aangenaam verrast toen er vanaf een zitstok bij de vijverrand een ijsvogeltje wegvloog…. Tja, je snapt het al… project vijver aanpassen was geboren.
Wellicht was het slechts een eenmalige ontmoeting, maar de vijver is er binnenkort klaar voor. ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚

18 reacties op Das & co

 1. Hoi Geert,
  wat een magnifieke serie en wat een geweldig iets om dassen te kunnen fotograferen!!! Je hebt inderdaad heel veel geduld nodig (en dat heb jij gelukkig hahaha….) maar dan heb je ook echt iets moois om te laten zien. Werkelijk om groen van te worden (nu ben ik dat altijd al bij jou natuurlijk) want de groene specht komt ook nog langs.
  Ook de Sperwer en de andere vogels zijn geweldig om te zien. Heerlijk om een eigen hut te hebben en zoveel moois voor de lens te krijgen. Hoog tijd om weer eens te buurten bij je ๐Ÿ˜‰
  Lieve groet,
  H en H

  • Hoi Helma,
   fijn om te weer (digitaal) te spreken ๐Ÿ™‚
   Een eigen plekje is altijd gaaf natuurlijk en helemaal als je er zo even naar toe kunt lopen… Ik ging laatst een paar keer in de tuin zitten zonder camera en jawel… grote gele kwik en 2x (!) de sperwer met prooi… kreun, zucht ๐Ÿ˜ข
   Zelf ook al weer met een nieuw blog bezig? Ik vrees het ergste ๐Ÿคข๐Ÿคข
   Lieve groet,
   G & R

   • Hahahahaha…. nee, nog niet met een nieuw blog. Wel zet ik af en toe een foto op Facebook ๐Ÿ™‚
    Wat jammer dat je 2x de grote gele kwiks bent misgelopen en dan ook nog een sperwer met prooi ๐Ÿ˜ฑ Dat zijn juist de momenten om te pakken zucht……. Je moest gelijk aan de zuurstof vrees ik hahahahaha….
    Ik zal je andere komend weekend wat sturen want ben weer aan het werk en je begrijpt… druk druk druk ieuw!
    Lieve groet van ons
    xx

 2. Wat een geweldige ervaring om dassen te kunnen fotograferen, en wat een prachtige foto’s. Dat is echt genieten. Trouwens, de tuin bij jou is ook alleen maar genieten met zoveel vogels. En echt niet erg om in herhaling te vallen, spechten vervelen mij nooit.
  groetjes Ghita

  • De dassen waren inderdaad een geweldige belevenis om mee te maken. ๐Ÿ‘
   De tuin (en omgeving) is nu ondertussen wel een stuk rustiger geworden, want er zijn al weer een aantal soorten vertrokken.
   Groet, Geert

 3. Hoi Geert,
  Dit is weer super genieten hoor. pffft wat bof je met zo’n omgeving. Ik geniet al van de achtergrondgeluiden bij het filmpje van de spechten. Niks teveel spechten , die zijn zo mooi! De das tegenkomen is natuurlijk magisch!!! Wat een mooie scherpe foto’s kon je maken. Ik ben benieuwd naar je ISO en sluitertijd…..
  Het reebokje is erg leuk! Dan kom je nog met enkele setjes van beeldschone vogels, waarbij de appelvink, groenling en jonge lijster mijn favorieten zijn, maar die huismus met z’n wiebelige veertjes is ook schattig. Ringmus in de tuin nb…ik zie groen,,,, nog groener dan je beeldschone groene specht… Was ik er al, oh nee…….de sperwer!!!! Jeminee wat heerlijk en dan ook nog badderen… รฉn een ijsvogel. Ik duim voor je dat die terugkomt. zou mooi zijn. Echt een VETTE blog!! Genoten!
  Groetjes, Maria

  • Hoi Maria,
   fijn dat je de blog kunt waarderen. Ik ben voor jouw even het archief ingedoken en de ‘kopfoto’ is genomen met een 100 mm lens omdat die met f2.8 heel lichtsterk is. ISO 1600 met een sluitertijd van 1/100. Foto is wel behoorlijk gecropt dus…
   Bij de andere foto’s was het rond 10 uur s’avonds en dus met een hogere ISO van 2500. Diafragma f4 en sluitertijden tussen 1/20 en 1/50 ๐Ÿ˜ข
   Sommige nieuwe camera’s kunnen moeiteloos tot 6400 ISO aan, maar mijn camera houdt het boven 2500 ISO wel voor gezien. Kort samengevat; ben heel blij met die paar dassen foto’s, want het ging zeker niet vanzelf.
   Ondertussen is het ook in mijn omgeving rustiger geworden met vogels, maar we blijven natuurlijk alert. ๐Ÿ˜Ž
   Groet, Geert

   • Dank je wel, dat je het even hebt terug gezocht!!
    Ik weet niet eens wat mijn Sony aankan… volgens mij niet meer dan 3200 voor het mooie…
    zou het eens uit moeten proberen.
    groetjes, Maria

 4. Genoten van je foto’s! Wat ontzettend mooi.
  Nog even ter info, het schilderij van de ree is verkocht op de jaarlijkse Montmartre markt in Sellingen. Heel veel complimenten gekregen, nog bedankt voor de foto!

  • Mooi dat je van de foto’s hebt genoten Tineke. Leuk dat je de verkoop even laat weten. En al die complimenten…. logisch, want het is ook een heel gaaf schilderij ๐Ÿ‘Œ.
   Groet, Geert

 5. Jonge, jonge wat fraai allemaal weer. Wat een beest zo’n Das, prachtige foto’s heb je gemaakt, uniek om mee te maken denk ik. Wat heb jij veel in je tuin qua soorten, om u tegen te zeggen. Ik heb helemaal niks op dit moment in de tuin, snik, snik. Ik geniet van je foto’s echt erg mooi.

  • Hallo Willie,
   goed van je te horen. Ja, ‘het project’ das was erg gaaf, maar wat was het een moeilijk fotomodel. Om moedeloos van te worden… totdat je dan toch een paar foto’s kunt maken. ๐Ÿ™‚
   Het aantal vogels verschilt per dag hoor en het wordt hier ook rustiger.
   Groet uit het tropische Stieltjeskanaal,
   Geert

Geef een reactie