De kneu en meer rood

De Kneu (Linaria cannabina) is een kleine vinkensoort, kleiner dan huismus. Deze vogel leeft niet van zaden van bomen, zoals de meeste andere vinken en gorzen, maar uitsluitend van zaden van kruiden. Hij is daardoor extra gevoelig voor herbiciden en intensieve landbouw en tuinonderhoud.
In agrarisch cultuurlandschap is sprake van een afname van mogelijk meer dan 60% in de periode vanaf 1990 en de Kneu staat dan ook op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels.
Gelukkig zien we dit mooie vogeltje af en toe in onze tuin.

Vochtige, kruidenrijke, laat gemaaide graslanden met veel slootjes, greppels en plasdras… de Tureluur is er gek op, maar waar vindt je dat nog? Zowel de Tureluur als de graspieper en de Gele Kwikstaart zijn ‘Rode Lijst vogels’

Ook gaat het niet goed met de haas en het konijn in Nederland. Deze diersoorten zijn toegevoegd aan de Rode Lijst van bedreigde zoogdieren. De afgelopen tien jaar ging de konijnenpopulatie zelfs met 38 procent achteruit.
Ook in mijn omgeving zie je nog amper een konijn…tot voor kort… Drie konijntjes hebben onlangs hun intrek genomen in onze tuin. Er zijn al diverse plantjes vakkundig ‘gesnoeid’ ๐Ÿ™

 

 

Onlangs was er weer een Eekhoorn(tje) in de tuin. Het was wel een ‘ukkie’ deze keer. Een jonkie misschien?
Wie het weet mag het zeggen. ๐Ÿ™‚

De voortplantingsperiode van de Eekhoorn is van december tot februari en van mei tot juni. De jongen worden tien weken gezoogd, waarna ze vrij snel zelfstandig worden. Na drie maanden worden ze door de moeder uit haar territorium gejaagd.
Bron: zoogdiervereniging

 

Hoogtepunten voor mij waren toch wel de bezoekjes van de Groene Specht. Meestal om even snel wat te drinken uit de vijver.

 

16 reacties op De kneu en meer rood

 1. Ja hoor, gaat het ff niet Geert!!!!!!!
  Wat een foto’s en dan ook nog van die schitterende filmpjes. Echt supergaaf en ik heb er dan ook met volle teugen van genoten ๐Ÿ™‚
  Groene specht is veruit favoriet maar ook de eekhoorn en de kneu ๐Ÿ’š
  LG, Helma

  • Hallo Helma,
   fijn van je te horen. Weer een beetje fit? Mooi dat je hebt genoten en inderdaad… de groene specht is ook mijn favoriet. ๐Ÿ™‚
   LG. Geert

 2. Hoi Geert….hรจhรจ…pffft je durft wel om zo’n
  schitterende serie foto’s รฉn filmpjes op je blog te zetten, (LOL)
  Hier zijn toch geen woorden voor. Ik heb echt zo genoten van al die geweldige vogels . De groene specht is echt een knaller, maar de kneu is toch ook wel jaloersmakend! En ja, de rest ook al!! Bloedje scherp en schitterend standpunt!!
  Groetjes, Maria

  • Hoi Maria,
   je hebt helemaal gelijk. Ik heb zwaar getwijfeld of plaatsing wel verantwoord zou zijn… ๐Ÿ™‚
   De ‘hoofd’ foto van de kneu is 500 mtr van ons huis genomen en de overige 3 zijn in de tuin gemaakt. De eerste zelfs vanuit de kamer. De groene specht is natuurlijk ook voor mij een topper, maar daar is wel (heel) veel geduld en doorzettingsvermogen voor nodig.
   Groet, Geert

 3. Prachtige blog weer Geert, wat woon jij mooi als ik al die soorten dieren langs zie komen. Leuk de filmpjes van konijnen en groene specht. De groene specht, super de super voor mij een grote wens. Vorige week liep ik op de volkstuin rond, niet voor de groenten maar met camera, want wie weet….vliegt er links van me een groene specht…..niet eerder meegemaakt. Te snel voor een foto maar ik vond het evengoed prachtig. groetjes uit het westen!

  • Hallo Willie,
   we zijn best wel blij met ons (landelijk) plekje, maar een gedeelte van de tuin is ook ingericht voor de vogels en dat helpt natuurlijk ook. De groene specht fotograferen is ook hier een kwestie van veeel geduld en dus van de lange adem. Je ziet het ook in het filmpje hoe attent hij is… Ietjes bewegen en hij is vertrokken.
   Groet uit Drenthe,
   Geert

 4. Dag Geert,
  Zag vanmorgen dat er mail in de spam stond.
  Mooie verzameling soorten en foto’s. Mooi zo’n tuin om in te observeren.
  Ga lekker zo door en je krijgt vanzelf wel meer konijnen. Wie weet wat daar nog eens op af zal komen…
  Groet, Henk.

  • Hoi Henk,
   tja… ik wist niet wat ik zag… een konijntje lag op het gras te chillen ๐Ÿ˜€ Moet toch niet gekker worden.
   Het is trouwens wel een verzameling foto’s van ongeveer 1 maand, maar blijft een mooie bezigheid.
   Ik ben overgestapt naar een andere provider en wellicht heeft het daar mee te maken dat je de nieuwsbrief terug vond in de spam map
   Groet, Geert

 5. Vroeger hier in het Lauwersmeergebied helemaal vol met konijnen. Geldt hier trouwens ook voor de haas, zie er steeds minder. Mooi dat je weer wat konijntjes hebt kunnen spotten.

 6. Prachtige beelden van de vogels en vooral ook de groene specht! En die konijntjes zijn erg aandoenlijk. Ik zag eigenlijk alleen wilde konijnen op de Waddeneilanden. Blijf genieten!

  • Dank je Lenie,
   de groene specht blijft inderdaad een gave gast in onze tuin waar we bijzonder van genieten, zonder de ‘anderen’ te kort te doen… ๐Ÿ™‚
   Groet, Geert

Geef een reactie