Oranje boven en meer…

Oranje boven is een (oud) Nederlands volksliedje waar ik gelijk aan dacht toen deze merel met een afwijkend verenpak in onze tuin scharrelde.ย Wanneer het ontbreken van melanine leidt tot gelige of lichtbruine exemplaren spreekt men overย flavisme (geelheid). Bij amfibieรซn en reptielen komt het wel vaker voor, maar voor zover ik weet is het bij wilde vogels vrij zeldzaam.
Hoe het ook zij, โ€˜onzeโ€™ oranje merel is een opvallende verschijning en houdt het, ondanks het afwijkende kleurtje prima vol.

Terugkijkend naar het (bijna) afgelopen jaar, was het voor mij een rustige tijd qua fotografie. Ook een grote Nederlandse vogelhutten verhuurder sprak over duidelijk minder waarnemingen dan de jaren ervoor. Wellicht omdat het jaar erg vroeg begon met mooi weer waardoor de vogels al vroeg begonnen te broeden, maar al snel sloeg het weer om naar kou en regen waardoor die nesten veelal niet afgemaakt werden. Toen het betere weer terug was en het broeden weer hervat werd, was er nauwelijks voedsel voor de jongen.

Gelukkig was het bij mij niet helemaal kommer en kwel en je ziet in dit berichtje een kleine compilatie van het afgelopen jaarย  ๐Ÿ™‚

Af en toe hebben we een sperwer in de tuin die dan een vogeltje probeert te verschalken en soms zit ik dan ook in mijn schuiltentje ๐Ÿ™‚
Tja… daar zit je dan met je prime lens… en de sperwer ’te dichtbij’ย  maar absoluut een adrenaline moment hoor.

Gelukkig was de grote bonte specht wel veel in onze tuin en met twee jonkies leverde dat soms leuke (foto) kansen op. In een oude berkenboom heeft vroeger ooit een specht gebroed, maar dit jaar heeft een Roodborstpaartje er 3 jonkies grootgebracht. Die nestholte werd later wel veel door de jonge Gbs gebruikt om uit te rusten en te ‘spelen’

Ondanks dat ze best veel in onze omgeving te horen zijn, is de groene specht maar heel sporadisch in onze tuin te zien en dus best moeilijk te fotograferen en te filmen…

En ja… ze zijn heel kort ook nog geweest; de Appelvinken. Wat toch een gaaf vogeltje.
Ik heb zelfs overdag een vleermuis kunnen fotograferen en dat was voor mij in ieder geval heel bijzonder.

Dit was zo ongeveer mijn afgelopen ‘fotojaar’ en gelukkig zoals gezegd was het niet helemaal kommer en kwel…
Hoe was jouw ‘fotojaar?’

16 reacties op Oranje boven en meer…

 1. Wauw, wat zie ik nu toch allemaal….. Eerst maar eens de bijzonder merel, nog nooit gezien. Maar wat een leuke vogelsoorten komen jouw tuin bezoeken, met natuurlijk jaloersmakende foto’s van zowel de groene specht als appelvink. Dat is toch genieten als je dichtbij huis deze mooie vogels kan zien. Prachtige serie.
  groetjes vanuit een donkergrijs en nat Leiden

  • PS: mijn fotojaar…… daar ga ik ik eind december op terugblikken, het waren wat bijzondere momenten / soorten niet heel spannend. Maar ik moet zeggen, elk jaar dat ik kan genieten van het buiten zijn en fotograferen is al een geslaagd fotojaar.

   • Ik was al even op jouw site geweest en daar zag ik al een voorproefje: โ€˜The best ofโ€ฆโ€ฆ..10 jaar de mooiste fotoโ€™sโ€™
    En jaโ€ฆ je hebt helemaal gelijk; genieten is het belangrijkst, ๐Ÿ‘
    Groet, Geert

  • Dank je Ghita en genieten was het zeker; helemaal als je fotoโ€™s vanuit eigen tuin kunt maken. De groene specht was ook voor mij dit seizoen het leukste (en het moeilijkste) om te fotograferen.
   Groeten uit een donker en erg nat Stieltjeskanaal, ๐ŸŒง๐ŸŒง๐ŸŒง
   Geert

 2. Hoi Geert,
  Nou ik snap Helma helemaal….!!!
  Ik zit nog naar adem te happen van deze vreselijke foto’s ๐Ÿ˜…๐Ÿค—
  Wat een heerlijke soorten en dan ook nog sublieme kwaliteit foto’s , kwijl !
  En je filmpjes, pffft, ik viel zowat van de bank.
  Zo geweldig mooi !
  Groetjes Maria, zucht…

  • Oh jeetje…. gaat het weer een beetje? ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜ Sorry voor de vreselijke foto’s hoor…
   Maar als ik aan jouw ‘Twee Glossy Texel dagen’ denk… ๐Ÿคข๐Ÿคข
   Samengevat; genieten van de natuur en af en toe een foto proberen te maken is toch stiekem wel erg leuk ๐Ÿ‘Œ
   Groet en fijn weekend,
   Geert

 3. Hallo Geert, nou niet gek hoor wat je allemaal in je tuin hebt en klasse foto’s zijn het. Dat filmpje van de sperwer, wat is zo’n vogel alert he, prachtige foto’s daarvan, het portret is helemaal gaaf. De groene specht….wauw om jaloers op te worden. Mooie serie van de bonte specht en ook het juveniele roodborstje is gaaf. Voor de appelvink heb ik eens een hut gehuurd, kwam die vogel nog niet, snik. Maar je hebt gelijk, het lijkt wel steeds minder met de vogels te worden, jammer is dat.

  • Hoi Willie, ondanks dat de sperwer niet bepaald zeldzaam is, zijn het voor mij altijd weer de ‘krenten uit de pap’ qua fotografie… ๐Ÿ™‚ Ook de appelvink is natuurlijk supergaaf om te fotograferen. maar die is ook maar sporadisch geweest. Wellicht gaat het volgend jaar beter.
   Ik zag trouwens op BP een paar hele mooie foto’s van jouw hand voorbij komen. ๐Ÿ‘
   Groet, Geert.

 4. Zooooooo…. weer fris en fruitig en genoeg lucht om eens rustig deze foto’s te kunnen bekijken ๐Ÿ˜. Heel gaaf Geert en wat apart om zo’n merel te spotten!! Die serie van de sperwer is wel een hele mooie hoor zucht….. Ja, je lens was even een dingetje maar……. je hebt werkelijk supergave foto’s gemaakt (Henk vond ze natuurlijk weer knap waardeloos ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚)
  En dan je spechtenserie. Niet alleen de bonte met 2 jongen maar ook nog een groene ๐Ÿคข๐Ÿ’š๐Ÿคข๐Ÿ’š๐Ÿคข En dan ook nog een appelvink. Ik moet er de halve wereld voor over en jij hebt hem gewoon in eigen tuin! Je snapt natuurlijk wel dat ik volgend jaar meer in je tuin aanwezig ben hรฉ……… ๐Ÿ˜
  Ik heb echt even heerlijk genoten.
  LG vanuit het donkere West-Friesland,
  Helma

  • Hoi Helma, goed te lezen dat je weer ‘fris en fruitig’ bent en de foto’s leuk vindt. ๐Ÿ‘Œ
   Het aantal soorten viel op zich niet tegen, maar er waren veel en lange rustige periodes… Tja… de groene specht is ook voor mij een prachtige soort om in de tuin te zien, maar zoals bekend zijn ze enorm op hun hoede.
   Ik ben ook al op m’n hoede, want ik denk te weten wat jouw volgende blog inhoud… ๐Ÿคข๐Ÿคข
   LG vanuit een zonnig Stieltjeskanaal,
   Geert

 5. ๐Ÿ˜ฒ๐Ÿคข๐Ÿคข๐Ÿคข๐Ÿคข๐Ÿคข
  ik kom later nog wel eens terug.
  Eerst even “luchthappen”……
  Slik…………………………………………….. ๐Ÿ˜จ๐Ÿ’š

 6. Hoi Geert,
  Toch een leuke verzameling van soorten en bijzonderheden.
  Maar het jaar is nog niet om, het kan nog…
  Afgelopen jaar stond in schril contrast met voorgaand jaar wat mij betreft. Veel
  te koud dat voorjaar en dat trekt door het hele jaar heen denk ik.
  Helaas niks aan te doen. Gewoon door gaan.
  Groet, Henk.

  • Klopt helemaal Henk. Niet helemaal kommer en kwel, maar absoluut lange ‘stille’ periodes.
   Natuurlijk gaan we door. ๐Ÿ™‚
   Groet, Geert

Geef een reactie