In de spotlight

De tjiftjaf is een van de meest algemene broedvogels in Nederland. Het is een klein, onopvallend bruingeelgroen gekleurd vogeltje.
Hij is in het voorjaar en de vroege zomer bijna overal te horen.
Simpel te fotograferen zou je denken…. nee dus.

Het zijn geen enorm schuwe vogeltjes, maar wel erg beweeglijk… zeg maar onrustig.
Hierdoor blijven ze meestal niet lang op eenzelfde plaats zitten. Ze kunnen ook insecten vangen in vlucht. Een leuke uitdaging als fotograaf dus 🙂
Begin maart is het voor de Tjiftjaf al weer voorjaar!  Hij is altijd vrolijk en altijd vroeg.  Als je hem hoort, is de lente echt begonnen.

De tjiftjaf eet bijna uitsluitend insecten en hun larven: vliegen, muggen, kevers. Zoals je hierboven ziet zijn mieren gek op luizen maar ook de Tjiftjaf lust luizen.

16 reacties op In de spotlight

 1. Prachtig, de tjiftjaf, in het voorjaar ben ik blij als ik hem hoor, hij kondigt de lente aan. En soms op een mooie najaarsdag hoor ik het geluidje “tjiftjaftjiftjaftjiftjaf”weer. Leuk dat je dit vogeltje aandacht geeft in jouw blog, met mooie foto’s.

  • Hoi Maria… bloos bloos… 😎
   Een alledaags vogeltje, maar natuurlijk gaaf als je er een aantal van die vrolijke beestjes in de eigen tuin hebt.
   Groet, Geert

 2. Hoi Geert,
  het is werkelijk een heel mooi vogeltje maar inderdaad ook erg snel.
  Je hebt een hele mooie serie kunnen maken want hij (of zij) staat er werkelijk heel mooi op. Foto 5 (op dat takje met die knik) van het geheel vind ik echt prachtig. Ik ben uiteraard niet niks jaloers 🤢
  Heerlijk om te zien en ik heb genoten.
  LG vanuit NH 😘

Geef een reactie