Geen ‘appeltje – eitje’

Onder natuurfotografen wordt de appelvink (Coccothraustes coccothraustes) nog wel eens afgekort met ‘appeltje’
Dat deed me denken aan de uitdrukking: appeltje-eitje, dat wordt gebruikt om aan te geven dat iets heel gemakkelijk is of zal zijn.
Uit eigen ervaring kan ik je vertellen, dat het voor het fotograferen van dit ‘appeltje’ niet op gaat… ๐Ÿ™

Het eerste probleem waar ik tegenaan liep was het gegeven dat de appelvink in onze tuin zeker geen algemene gast is. Daarbij is het een schuwe en waakzame vogel die gewoonlijk bij de minste verstoring wegvliegt. Eigenlijk kun je stellen dat hij alleen op de grond komt om te drinken en ook zijn verborgen gedrag en onopvallende geluid maken hem moeilijk waarneembaar.

Met recht een uitdaging dus.
Zoveel mogelijk thuis te blijven i.v.m. met het โ€˜coronabeleidโ€™ betekend voor mij dat ik wat meer tijd in eigen tuin doorbreng en na veel uren maken is het dan toch redelijk gelukt:
De grootste, mooiste en sterkste vink op de fotoย  ๐Ÿ™‚ย  Meer ’tuin activiteiten’ vindt je hier

Natuurlijk ging het model niet altijd op de voor hem gereserveerde plek zitten, maar wat blijft het gaaf om deze mooie vogel af en toe in je eigen tuin te hebben en ik kon zelfs een (heel) kort filmpje van het badderen maken.

8 reacties op Geen ‘appeltje – eitje’

 1. Hoi Geert,
  en dit heb je dan gewoon in eigen tuin!!! En dan lichtelijk groen worden bij mij nahhh….. dit is ook om groen te worden hoor want ik heb ze dan wel ergens in de buurt maar niet in mijn tuin!!! Prachtige vogel en heel erg mooi weten te fotograferen!
  Badderende vogels zijn sowieso niet te versmaden maar een badderende appel is wel weer heel erg gaaf en niet alledaags!!!
  Super gewoon Geert!

  • Zijn we allebei groen Helma ๐Ÿ˜‰
   Het is een super vogeltje om te fotograferen, maar wat is hij attent. Ik had ze een paar jaar terug al eens gefotografeerd, maar dat was in een hut van Han Bouwmeester en ja… in je eigen tuin is veel leuker.
   Groet, Geert.

 2. Veel geduld en natuurlijk een uitbundige viervoeter binnen houden,dan krijg je de mooiste foto’s.Het zijn weer prachtige foto’s..

  Groetjes Hanny

 3. Hoi Geert,
  Bijna overbodig om te zeggen dat ik hier diep van onder de indruk ben….Niet alleen vanwege het feit dat je deze soort gewoon lekker in je tuin hebt ( pfffft….zucht…steun….) maar ook dat je daar nog eens supermooie foto’s van hebt gemaakt! รฉn een filmpje, zo leuk. Sommige mensen zitten daarvoor een hele dag in een duur hutje…. complimenten, het is weer klasse.
  Groetjes,
  Maria

  • Wat verwoordt je het weer mooi Maria ๐Ÿ™‚
   Nou ja… gewoon in de tuin… het zijn toch wel de krenten uit de pap hoor, want ik zie ze erg weinig. Helaas… Als er dan een Appelvink in beeld verschijnt, moet je heel snel reageren, want ze zijn zo weer vertrokken.
   Groetjes, Geert

Geef een reactie