Velduilen

De velduil was al een hele tijd een ‘wenssoort’ van mij, maar de aanwezigheid van deze uilen laat zich moeilijk voorspellen. Het ene jaar zijn ze er wel, het andere jaar moet je ze met een loep zoeken, maar de aanhouder won deze keer…
Het heeft twee dagen geduurd voordat ik ze redelijk kon vastleggen. Wel twee dagenย in deย kou staanย met regen en wind, zwaar bewolkt en maar af en toe een streepje zon.
Niet de meest ideale (foto) omstandigheden dus. Je ziet e.e.a. dan ook terug in de foto’s maarย de beleving was er zeker niet minder om!

De Velduil is in West-Europa een zeldzame en ongeregelde broedvogel. Hij is vooral in de schemering actief, maar hij wordt ook wel overdag jagend waargenomen.
Deze uil vliegt al jagend vrij laag boven de grond op een hoogte van 0,5 tot 3 meter. Langzaam vliegend zoekt hij de omgeving af.
Een enkele keer staat hij zelfs ‘biddend’ stil. Ook wordt er gejaagd vanaf uitkijkposten.
Veldmuizen vormen de belangrijkste prooi (80-90%).

5 reacties op Velduilen

  1. Ik zou een gat in de lucht springen met deze fotoโ€™s, Geert. Een schitterende serie met voor mij 4 en 8 als mooiste. Maar 5 is ook een fantastisch moment dat je hebt gefotografeerd.
    Groetjes, Joke

Geef een reactie