IJsvogels

De schoonheid van de ijsvogel doet iets met mensen, maar het is zeker niet de gemakkelijkste vogel om te fotograferen. Door de mooie, bijna exotische kleuren die hij bezit, wordt hij ook wel gerekend tot de mooiste broedvogels van ons land.

De ijsvogel is misschien wel de meest fascinerende inheemse vogel qua levenswijze en gedrag. Natuurlijk wil elke vogelaar/fotograaf op zijn minst eens in zijn leven deze blauwe schicht waarnemen en natuurlijk fotograferen.
Hij is inmiddels dan ook uitgegroeid tot bijna het meest gewilde fotomodel onder de vogels.

Ondanks een aantal eerdere ontmoetingen, blijft het ook voor mij altijd een mooie belevenis om een ijsvogeltje te fotograferen en soms te filmen…

De snavel, is bij een mannetje geheel zwart, terwijl het vrouwtje een oranje vlek aan de basis van haar ondersnavel heeft.
Jonge ijsvogels onderscheiden zich van de ouders door o.a. de kleur van hun pootjes.  Bij een volwassen ijsvogel zijn deze fel rood-oranje, bij een jonge ijsvogel zijn deze donkerbruin.
Ook is het verenkleed wat doffer dan bij een volwassen ijsvogel, maar dit veranderd na de eerste rui.
Een ander kenmerk is de snavel; (welke nog niet volledig gegroeid is) de lengte is ongeveer 2,5 cm terwijl de lengte bij een volwassen ijsvogel zo rond de 3,5 tot 4 cm. ligt.  Ook bevindt zich aan het einde van de snavel nog een wit puntje.

 

reactie op IJsvogels

Geef een reactie