Rode pootjes

Het broedgebied van de Roodpootvalk stekt zich uit van centraal Oost-Europa tot in Aziรซ. In Nederland worden ze vooral tijdens de voorjaarstrek gezien van eind april tot begin juni, met een piek in mei.ย  Ze zijn in Nederland vrij zeldzaam, maar soms trekken zeย  in het voorjaar in wat grotere aantallen door.

De Roodpootvalk gaat in het broedgebied in Oost Europa in zorgwekkend tempo achteruit, plaatselijk met wel 30% in tien jaar. Door veranderingen (intensivering en gebruik van pesticiden) in landgebruik neemt het aantal grote insecten af. In het Middellandse Zeegebied schieten zelfs jagers tijdens de trek ook roodpootvalken uit de lucht… ๐Ÿ™

Ik hoorde dat er een Roodpootvalk vrouwtje al bijna 14 dagen in het Bargerveen verbleef, dus snel m’n ‘planning’ aangepast om dit zeldzame valkje te bewonderen. Precies op tijd, want een paar dagen later was de vogel gevlogen. Letterlijk dan.

De dag dat ik er was was het zeer wisselvallig weer. Het ene moment trok er een hoosbui over, terwijl het volgende moment de zon scheen. Een uitdaging dus, maar absoluut een mooie waarneming!
Onderstaande foto’s geven een beeld na een fikse regenbui.

12 reacties op Rode pootjes

 1. Hallo Geert,
  Je vindt het zeker toch niet heel erg dat ik nu spontaan toch wel heel erg jaloers ben, hรจ!!!!
  Wat een beauty en wat een oogstrelende beelden!! Top-klasse.
  Genieten hoor!
  Groetjes
  Maria

  • Vind ik niet erg Maria…. ken dat gevoel ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚
   Inderdaad een beauty en eindelijk kunnen fotograferen.
   Groet uit Drenthe,
   Geert

 2. Hallo Geert, wat een mooie serie heb je gemaakt van het roodpootje. En zo mooi op ooghoogte, echt om tevreden mee te zijn. Jammer dat de vogel gevlogen is, wij gaan binnenkort naar Drenthe maar misschien zien we wat anders moois.

  • Hoi Willie,
   tevreden ben ik erg zeker mee. Het was voor de verandering nu eens een vogel die niet al te schuw was en daardoor goed te fotograferen was. Als jullie naar het Bargerveen gaan is de Grauwe Klauwier misschien een optie ๐Ÿ™‚ In ieder geval veel succes!
   Groet, Geert

  • Hoi Henk,
   ja, klopt helemaal. Ik was er net op het ‘juiste’ moment ๐Ÿ™‚ Trouwens, ik had ook bijna te lang gewacht…
   Groet, Geert

 3. Hoi Geert,
  Zoals Helma het beschreef kan ik niet nadoen ๐Ÿ˜… maar het komt wel op hetzelfde neer. Amazing!
  Groetjes, Maran

 4. ๐Ÿคข๐Ÿคข๐Ÿคข๐Ÿคข๐Ÿคข๐Ÿคข๐Ÿคข
  Ik had de zuurstoftank al in de garage gezet maar deze moest onmiddellijk weer terug de kamer in en in gebruik genomen worden ๐Ÿš‘โ™ป slik, gloemp, hijg!!!
  Wat een geweldige mooie serie van een nog mooiere vogel ๐Ÿ˜. Het is dat ik al een voorproefje had gehad maar nu ik deze hele serie zie is het slecht met me gesteld hoor ๐Ÿ˜จ๐Ÿ˜…. Ik zet de pc dan ook gelijk weer uit en ga vlak ๐Ÿ›
  Dikke complimenten Geert.

  Lieve groetjes, Helma

Geef een reactie