Dubbel rood…

Een tijdje heeft fotografie bij mij in de ‘pauzestand’ gestaan. Druk met allerlei andere bezigheden; noodzakelijk wel te verstaan…
Hoe leuk is het dan om de draad weer op te pakken met een vogel die zeker geen alledaagse verschijning is.

De roodhalsfuut (Podiceps grisegena) is een prachtige futensoort die wat kleiner en meer gedrongen is dan gewone fuut.
In de winter mist de roodhalsfuut zijn rode hals. De vogel is dan hoofdzakelijk grijs, maar ik heb hem kunnen fotograferen in zomerkleed; erg blij mee!ย ย In het zomerkleed is hij goed te herkennen aan de rode hals en ook staatย  deze vogel op de rode lijst van Nederlandse broedvogels.
Dubbel rood dus… ๐Ÿ™‚ย  ย  De snavel is overigens zwart met geel aan de basis.

Pas sinds 1985 is het een jaarlijkse broedvogel in ons land, in zeer kleine aantallen met maximaal een tiental broedparen per jaar. Broedgebieden vindt je hoofdzakelijk in Drenthe, op vloeivelden en vennen in veengebieden.

16 reacties op Dubbel rood…

 1. Hoi Geert,
  Jaaaaa, hier word ik heel blij van…Goeie herinneringen, dat weet je vast nog van mijn blog! Nu zie ik bij jou ook geweldige foto’s, wat mooi scherp en lekker dichtbij!!! Grandioos. Ademloos zitten bekijken!
  Groetjes,
  Maria

  • Fijn dat je weer even in ‘Stieltjeskanaal’ was Maria en ja… ik weet nog van jouw blog.
   Jij hebt toen vreselijk veel moeite gedaan met een gekneusde voet en kromme tenen… ๐Ÿ˜‰
   Ik was toen niet jaloers hoor ๐Ÿคข๐Ÿคข maar het is mij uiteindelijk ook gelukt een paar foto’s van dit gave fuutje te maken.
   Groet, Geert

 2. Schitterende foto’s van deze mooie soort. Ik heb 1 keer het geluk gehad dat ik hem in de buurt hier kon fotograferen. Je had een mooi standpunt om jouw foto’s te maken.
  groetjes Ghita

  • Dank je Ghita,
   het was een erg leuke ervaring. Een mooi model dat ook prima ‘mee werkte’
   Ik was tevreden… ๐Ÿ™‚
   Groet, Geert

 3. Goeiedag zeg ๐Ÿ˜ฒ๐Ÿ˜ฒ๐Ÿ˜ฒ………………………๐Ÿคข๐Ÿคข๐Ÿคข
  wat een gave serie en wat een beauty van een vogel.
  Die met die open snavel lijkt wel wat op mij maar nu sta ik echt ff “stil” te wezen whahahahahahaha….. Echt heel gaaf en onwijs mooi gefotografeerd. Mooi laag standpunt ook. Zat je in het water of lag je languit in de wal?
  Mijn complimenten!
  Lieve groetjes van mij,
  Helma ๐Ÿ˜˜

  • Languit op de wal in de modder Helma. Tja, je moet er wat voor over hebben. ๐Ÿ™‚
   En ja… het fuutje werkte ook nog eens mooi mee.
   lg, Geert

 4. Geert, jij krijgt toch altijd mazzeltje(s) voor je lens, en nog een thuis wedstrijd ook, Drenthe !! Maar deze serie heb je heel mooi gefotografeerd, vooral 1 en 6 zijn voor mij toppers. Bij ons in West-Friesland zeggen ze wel: skoftig ๐Ÿคข,

  • Ieder krijgt wat hij toekomt Henk ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ™‚
   Het was net over de provinciegrens. Overijssel dus, maar wel lekker in de buurt. Het vogeltje kwam zo dichtbij, dat de meest foto’s niet gecropt zijn.
   Groetjes, Geert

Geef een reactie