Een mysterieuze vogel

Roerdompen zijn mysterieuze vogels die moeilijk te zien zijn. Deze Nederlandse broedvogel is zowel standvogel als trekvogel, voor een deel afhankelijk van het winterweer.
Vanwege schutkleur, teruggetrokken gedrag en een verblijf in dicht moeras is meestal weinig van de aanwezigheid van de Roerdomp te merken.
De meeste Roerdompen nestelen in grote moerasgebieden in West- en Noord-Nederland. Belangrijke gebieden zijn de Oostvaardersplassen en de Weerribben.

De Botaurus stellaris wordt omgeven door raadselen en waarschijnlijk is dit gedeeltelijk de reden van zijn aantrekkingskracht op fotografen en vogelaars…ย  Deze fascinerende zeer schaarse en schuwe vogel wordt ook wel de ‘Meester van de Camouflage’ genoemd. Ze zijn moeilijk ‘op bestelling’ te zien: je hebt altijd wat geluk nodig.

De ‘paalhouding’ van roerdompen (het imiteren van een pol riet door stijf rechtop te gaan staan) is beroemd. Ook het vreemde ‘hoempende’ geluid van roerdompen draagt aan zijn mysterieuze imago bij.

In perioden met strenge vorst zoeken de vogels echter open water op en verschijnen ze meer in open gebied.ย  Menigeen zal het beeld kennen: een roerdomp die roerloos aan een wakje staat met de punt van zijn snavel in het water.ย  Van roerdompen wordt vermoed dat ze met hun snavel de brekingsindex van het water bepalen en zo vis vangen.
De foto’s zijn in meerdere natuurgebieden over langere tijd gemaakt.

20 reacties op Een mysterieuze vogel

 1. Heel mooi, ik hoopte deze vogel in de winterweek te zien in de duinen, waar veel water en riet is…. helaas… niet gezien. Het is een bijzondere vogel die zo op gaat in de omgeving, dat je hem waarschijnlijk vaak genoeg gewoon niet ziet, terwijl hij er wel is.
  groetjes Ghita

 2. Zo! Hier was ik weer want dit was echt even afzien !
  Maar………….., wat een prachtige foto’s kon je maken van dit zo schuwe dier. Echt, een Roerdomp horen is al een sensatie (mooie misthoorn) maar deze dan ook nog op de foto kunnen zetten is echt een hele ervaring.
  Prachtige foto’s en ook zรฉรฉรฉรฉรฉรฉรฉรฉรฉรฉr jaloersmakend ๐Ÿคข๐Ÿคข๐Ÿคข๐Ÿคข
  Maar, ik ben ook blij dat ik deze vogel zo mooi kan zien en bewonderen bij je.
  Lieve groetjes, Helma

  • Leuk dat je er weer bent Helma… ๐Ÿ˜˜
   Gelukkig vindt je de foto’s ook okรฉ. Tja… beetje geluk moet je trouwens wel hebben bij dit soort vogels.
   Hoe ging het met jullie op fotojacht in Drenthe? ๐Ÿ˜จ
   Lieve groet,
   Geert

   • Hoi Geert,
    nahhhhhhhh….zoals je weet was het een hele grijze en natte dag en na 3 uurtjes hadden we het wel weer bekeken. Ik heb wel een appelvink kunnen footgraferen en zag zowaar ook een goudvink. Verder alleen wat roodborstjes en een mooie heggenmus en specht. Verder helaas niet veel bijzonders.
    Maar tuurlijk vind ik jou foto’s okรฉ en echt wel meer dan dat hoor!!!!!!
    Lieve groetjes, Helma ๐Ÿ˜˜

  • Hallo Peter,
   fijn van je te horen en bedankt voor je reactie.
   Over het algemeen zijn het ‘moeilijke fotomodellen’ maar (heel) soms heb je geluk. ๐Ÿ™‚
   Groet uit Stieltjeskanaal,
   Geert

 3. Een paar weken geleden nog een glimp van de vogel op kunnen vangen in het Lauwersmeer gebied, tijdens een winterse wandeling vlakbij het Dokkumerdiep.

 4. Had ik al een verhaal geschreven, lukt het niet…gromm. Fijn om weer wat van je te lezen en zien! Was een tijdje geleden he? Mooie serie van deze geheimzinnige vogel, gaaf om voor je lens te krijgen!

  • Gelukkig is je reactie gelukt Willie. Bedankt.
   Tip: als de techniek je even in de steek laat: zet je berichtje even ‘onder de muis’ scheelt soms een hoop ergernis en zo… ๐Ÿ˜Š
   Op mijn blog worden foto’s getoond die niet (altijd) op de website staan, maar naar mijn mening wel de moeite waard zijn om te laten zien en er is ruimte voor het verhaal achter de foto’s en dat duurt soms even…
   Groet, Geert

Geef een reactie