The making of…

Bij mede fotografen zag ik af en toe prachtige fotoโ€™s van een paring van de ijsvogel en stiekem stond dat ook op mijn ‘verlanglijstje’. Maar je moet net het geluk hebben dat je er op het juiste moment bent omdat het heel kort duurt en het natuurlijk een beetje afdwingen door er heel vaak naar toe te gaan.

Ondanks donker weer en wat regen, ben ik onlangs met de schuiltent weer een paar uur naar een ijsvogelplekje gegaan. Er gebeurde een hele tijd helemaal niets. Geen ijsvogeltje te zien… Maar toen kwam plotseling het vrouwtje aanvliegen en ging (helaas) wat verder weg op een tak zitten en ook het mannetje kwam in de buurt zitten. Het viel mij toen op dat er zacht naar elkaar werd gefloten.
Het mannetje kwam even later aangevlogen met een visje, waarvan het kopje van hem af wees. Dus het visje was voor het vrouwtje bedoeld en zij kreeg het dan ook van hem en at het met smaak op. Als zij het visje accepteert, betekent dit vaak dat er een paring volgt…

Heel even gebeurde er niets en toen, ja hoor, het mannetje vloog op, bleef even boven het vrouwtje hangen en een paring volgde. Met zijn snavel pakte hij haar bij de veertjes van het kopje en de nek vast om steun te zoeken. De paring op zich voltrok zich binnen een halve minuut, waarna het mannetje recht omhoog wegvloog.

Wat een geweldig moment om van zo dichtbij te zien. Tja… donker weer met lichte regen en een beetje tussen de takken, maar je hoort mij niet klagen… ๐Ÿ™‚

De plek die deze ijsvogeltjes uitgekozen hebben is een mooie natuurlijke plek en is niet geรซnsceneerd.
Voor het maken van foto’s is het echter een ‘moeilijke’ plek i.v.m. het slechte licht en de bereikbaarheid maar dit is natuurlijk van minder belang.

De eerste foto’s laten zowel het mannetje als het vrouwtje zien bij het in gereedheid brengen van de woning, terwijl de laatste foto’s het accepteren van het visje en de paring laten zien.
Ondanks dat de foto’s wat later in het broedseizoen gemaakt zijn, is het een kwestie van afwachten of de ’the making of’ ook echt succesvol is geweest en dat er dus ondertussen jonge ijsvogeltjes te bewonderen zijn… ๐Ÿ™‚

 

14 reacties op The making of…

 1. Maar even serieus,
  om een of andere reden had ik dit bericht gemist.
  Ik zou zeker niet klagen, snik, wat een prachtfoto’s รฉn wens in vervulling een mooie paring in beeld!!!
  Groetjes
  Maria

 2. Pfffff……… maar goed dat je me van te voren even had gewaarschuwd Geert want anders had ik aan de zuurstof gemoeten!!!
  Wat een gave foto’s en dan die paring wow!!! Wat heb je die knap weten te “vangen”. Ik vind het blauw van de ijsvogels werkelijk super maar ik zie nu even alleen een groen kleur! Echt een prachtig project. Mijn complimenten!

  Lieve groet, Helma

  • Ik ben zelf net van het zuurstof af…. ben net op jouw site geweest… ๐Ÿ˜
   IJsvogeltjes blijven inderdaad prachtige onderwerpen om te fotograferen en de paring had ik echt niet verwacht.
   Bedankt voor je leuke reactie.
   Lieve groet, Geert

Geef een reactie