Druk druk…

Groene spechten zijn vrij schuwe, voorzichtige vogels die meestal snel weg vliegen als ze mensen zien. Ook deze specht is een holenbroeder en gebruikt een boomholte of verlaten holte van andere spechten. Als hij zelf een nestholte uithakt kan hij daar wel 15 tot 30 dagen over doen. Ze brengen รฉรฉn broedsel per jaar voort.

De beide ouders broeden afwisselend in 18 dagen de 6 tot 7 witte eieren uit. De jongen worden nog weken gevoerd door de ouders.
Je hoort tegenwoordig vaak de term ‘local patch’ voorbijkomen, oftewel fotograferen op een plekje dichtbij huis. In mijn geval bood dit leuke fotografiekansen. Een groene specht had namelijk op loopafstand een nest uitgehakt.ย  Hoe ‘local’ wil je het hebben….

De kuikens worden door beide ouders gevoerd met een speciale vloeibare brij, op basis van insecten die door de ouders in de krop worden bewaard en het duurt 3 tot 4 weken tot ze uitvliegen. Ook nadat ze voor het eerst het nest verlaten hebben worden de juvenielen meestal nog door de ouders gevoerd, soms tot 7 weken na het uitkomen van de eieren.

Bijkomend voordeel is ook, dat zowel man als vrouw specht af en toe in onze tuin komen drinken en badderen in de vijver.ย  ๐Ÿ™‚

De erg enthousiaste manier van badderen was mij al eerder bij de grote bonte specht opgevallen, maar dit paartje groene spechten deed er nog een schepje bovenop; ze namen geregeld een modderbad…
Ze maakten bij de rand van de vijver met hun buik een stukje met modder en daar gingen ze dan in liggen. Het resultaat zag er wel heel bijzonder uit.ย  (zie de laatste 3 foto’s hierboven)

Fotograferen van deze mooie vogel blijft trouwens lastig, want zoals gezegd en zoals je ook in het filmpje ziet;ย  hij blijft erg waakzaam. Voor alle duidelijkheid: het mannetje heeft een zwart omzoomde rode baardstreep onder het oog, bij het vrouwtje is deze geheel zwart.

 

Opvallend bij het vrouwtje van deze groene specht was de ‘afwijking’ van de ogen. Op de 2 foto’s is het verschil goed te zien…

12 reacties op Druk druk…

 1. Prachtige foto’s Geert. Een soort die ik graag zie!
  Perfect gefotografeerd. Dit is echt genieten!
  (beetje jaloers wel, toch…)
  Groetjes,
  Maria

  • Niet jaloers worden hoor Maria… jij maakt ook voor mij jaloersmakende foto’s ๐Ÿ™‚
   Na een tijdje van afwezigheid, hoor ik hem / haar s’morgens weer “lachen” in onze tuin.
   Groetjes, Geert.

 2. ohh, de groene specht. Die heb ik al heel lang op mijn wensenlijstje. Ik hoor hem wel vaak, als hij mij uit zit te lachen dat ik hem niet kan vinden, maar een foto zat er nog niet in. Jouw serie is top, stuk voor stuk prachtige foto’s. Beide filmpjes zijn geweldig (alleen al door al die heerlijke vogelgeluiden op de achtergrond bovenop die mooie beelden). Je hebt toch wel unieke momenten vastgelegd

  • Dank je voor je reactie Ghita,
   ondanks dat deze specht best wel redelijk algemeen is, blijft het altijd een ‘adrenaline moment’ als je ze kunt fotograferen en het blijft natuurlijk gewoon een prachtige vogel… ๐Ÿ™‚
   Groet, Geert.

 3. Amaiiiiii……. ๐Ÿ˜ฑ
  was ik al groen van je prachtige kleine steenuiltjes en dan laat je me nu dit ook nog zien!!!! Ik ben gelijk van donkergroen naar zwart gegaan ๐Ÿ’š๐Ÿ–ค Een groene specht en dan ook nog met een jong dat gevoerd word en ook nog een specht die baddert…… zucht………..
  Wat een ontzettende gave serie Geert en zo mooi weergegeven. dat filmpje was van korte duur maar wel 3x bekeken hahahahahaha….. echt een dik compliment. Het is dus voor meerdere dieren de moeite om jou kant op te komen *lol*.

  Groetjes, Helma

  • Dank je voor je reactie Helma,
   het gezin specht zit nog in de buurt, maar laat zich niet meer zo vaak zien.
   Zijn plaats is overgenomen door de grote bonte specht… Ook leuk ๐Ÿ™‚
   Net vanavond wat foto’s en filmpje van gemaakt.
   Fijne vakantie en rust lekker uit!!!
   Groet, Geert.

 4. Wat een prachtige serie Geert en ook nog eens leuke filmpjes. Ik vind het een jaloersmakende serie. Hier in Gaasterland hoor of zie ik weinig groene spechten. Jij hebt ze er met veelgeduld mooi op staan. Chapeau daarvoor.
  Groet
  Peter van de Beek

  • Dank je Peter. De hoeveelheid aan foto’s is van een aantal weken en inderdaad even zoveel uren zitten… Ben er blij mee.
   Groet uit Drenthe,
   Geert.

Geef een reactie