Een vossenstreek(je)

Met een wildcamera leg je dieren in hun natuurlijke omgeving vast zonder ze te storen. Zodra de camera beweging constateert wordt er een foto en/of video gemaakt. D.m.v. infrarood verlichting kunnen er zelfs in het donker opnames gemaakt worden. Met zo’n wildcamera krijg je inzicht in wat er overdag en ’s nachts allemaal in een bos rondloopt.

Op zoek naar een vossenburcht met vers graafwerk en belopen pijpen, betekent in de praktijk vaak heel wat kilometers ‘struinwerk’. Na het vinden van een belopen burcht, plaats ik vaak even een wildcamera zodat snel duidelijk wordt of er welpjes zijn en je hebt dan gelijk een idee qua grote, want sommige moervossen werpen vroeger dan anderen.
Bij terugkeer bleek echter dat de camera nier meer op de oorspronkelijke plek stond, maar een paar meter verder op de grond lag en vol zat met krasjes en zand. Via de opnames op het geheugenkaartje bleek dat hij als speelgoed door de vossenwelpjes gebruikt was…

Foto via de wildcamera van de dader(s) ๐Ÿ™‚

Gelukkig verder geen schade en alles werkt nog naar behoren. Ik wist nu in ieder geval wel dat er 4 welpjes waren en dat ze nog relatief klein waren.ย  Tja… dan ga je posten en dat kost tijd … heel veel tijd, maar ik voelde me best wel bevoorrecht dat ik op gepaste afstand heb kunnen genieten van de jonge vosjes die regelmatig even naar buiten kwamen.

Zowel de foto’s als het filmpje zijn tussen 7 en 9 uur s’avonds gemaakt vanuit een schuiltentje.

17 reacties op Een vossenstreek(je)

 1. Hallo Geert,
  Wat een prachtige serie. Zo aandoenlijk. En mooi hoe je beschrijft hoe je de burcht en de welpjes hebt gevonden, en dan het grote wachten… In de AWD is de kans op een bewoonde burcht wat groter en daarom bewonder ik jou en jouw foto’s des te meer. Heel veel geduld heeft jou dit gevraagd, maar het is beloond met schitterende foto’s.

  • Bedankt voor je reactie Ghita,
   helaas is het vorig jaar met de vosjes niet gelukt, maar dit jaar na lang zoeken dus wel ๐Ÿ™‚
   Ik ben benieuwd naar jouw ‘vossenblog’
   Groeten. Geert

 2. Hoi Geert,
  wat een fantastische serie van deze jonge vosjes zeg!! Ik moest wel lachen om je titel “vossenstreek(je)” maar bij het lezen waarom snapte ik het dan ook wel hahahahaha…. Werkelijk prachtige foto;’s en het filmpje is ook al zo schattig ๐Ÿ˜ Ik heb weer even even heerlijk zitten genieten. Bofbips ben je ๐Ÿ˜‰

  Groetjes,
  Helma

 3. Hoi Geert,
  In een woord: Geweldig,
  Echt niet normaal meer zo mooi als je foto’s zijn. Je bent echt een professional! Pfft schitterend! Ook het filmpje is heel leuk!
  Groetjes en fijn weekend.

 4. Geert, prachtige foto’s van de jonge vossen. Inderdaad zijn er mensen die de overlast van de vossen reduceren tot een aanvaardbaar niveau. Ik had nog 2 kievitsnesten en 1 wulpennest liggen. In het ene kievitsnest lagen 2 jongen en 2 eieren stonden op het punt om uit te komen. ’s Nachts is alles door de vos leeggehaald. In de omgeving wordt 90% van de weidevogel nesten gepredeerd. En het gaat al zo slecht met de weidevogels en niet met de vossen. Tja… je moet wel eens keuzes maken. Of in Drenthe geen weidevogels meer of het aantal vossen naar beneden brengen.

  • Goed van je te horen Gerrit,
   ik lees er veel over en onderzoek laat zien dat predatie een complex probleem is waarbij veel factoren een rol spelen. De studies laten zien dat de impact van predatie sterk afhangt van de context in een gebied; hoe ziet het landschap er uit, hoe wordt het benut en welke predatoren komen er voor.
   Groet, Geert

  • Tja… daar denkt helaas niet iedereen zo over Hanny. Was ook erg mooi om ze te zien spelen.
   Groetjes uit het zonnige Stieltjeskanaal,
   Geert & Ria

Geef een reactie