Reeën in het vizier

Doordat er veel reeën in Nederland zijn, worden er natuurlijk veel foto’s van deze dieren gemaakt.
Op allerlei manieren worden ze vastgelegd, maar toch zie je veel verschil tussen de locaties en de mate waarin reeën meewerken om gefotografeerd te worden.
Ook ik had de gelegenheid om mij een tijd te focussen op dit prachtig zoogdier.

Als je je goed voorbereidt, zijn er best veel plekken in ons land waar je reeën kunt waarnemen en fotograferen.
Door die voorbereiding weet je hoe je je moet gedragen, waar je de dieren kunt zien en wanneer de kans het grootst is om ze te zien.
Bij verstoring vluchten ze namelijk bijna onmiddellijk en het bespaart het je veel trips als je het gedrag van reeën kent.

Er loopt bij mij in de buurt een mooie ‘zwarte’ reegeit rond en ook die moest natuurlijk nodig gefotografeerd worden…
Ik had deze kleurencombinatie bij een ree nog nooit eerder gezien, en het blijft altijd bijzonder om er eentje te zien, want normaal hebben reeën een zandgele tot roodbruine zomervacht en s’winters is deze meer grijsbruin tot soms zwart van kleur.

Na er veel tijd ingestoken te hebben, is het uiteindelijk gelukt. (met een beetje geluk)

De foto’s zijn op verschillende dagen en tijdstippen gemaakt en ook onder zeer wisselende (licht) omstandigheden.  Sommige reeën stonden in een akker met bladrammenas dat wordt gebruikt voor groenbemesting. Die mooie ‘zwarte’ reegeit bleek later op de foto’s toch niet helemaal zwart te zijn, maar heel donkerbruin en dat is ook weer afhankelijk van het licht…

8 reacties op Reeën in het vizier

 1. Hoi Geert,
  zie ik normaal al groen bij het zien van je foto’s dan heb ik nu een nieuwe kleur erbij gekregen want ik kleurde van donkergroen naar bijna zwart!!! Allemachtig wat mooi zeg! Foto 3, 4 en 5 van de kleien serie zijn echt fantastisch!
  Niet dat de andere niet mooi zijn (juist wel) maar deze komen er echt een stuk bovenuit. Ik heb me werkelijk zitten vergapen aan deze prachtige platen! mijn complimenten!
  Groetjes, Helma

  • Fijn van je te horen Helma,
   goed gevonden… een nieuwe kleur; bijna zwart. 🙂
   Mevr, Ree is inderdaad net niet helemaal zwart, maar dat zie je in het veld dus niet.
   Dit was een projectje dat helemaal paste in het concept van ‘social distance’ 🙁
   Wees voorzichtig en blijf vooral gezond,
   Geert.

 2. Hoi Geert,
  Ohh, foto 5 !! Die kwam echt bij me binnen, wat mooi!
  Maar je hebt echt een mooie serie weten te maken. Bloedje scherp allemaal en mooi tussen dat frisse groen. Die donkere vind ik ook echt heel mooi dus! Mijn zus heeft haar “eigen” ree…die ziet ze bijna dagelijks, al jaren. Het beest is zo aan haar gewend dat hij soms achter haar aanloopt als ze over hetzelfde bruggetje over willen lopen 😉 Zij is dan heel stilletjes en loopt in slow-motion. Dat is toch cool! Enneh…Hier zie ik ze zelden.
  Groetjes
  Maria

  • Wat weer een leuke reactie Maria en wat gaaf… een ‘eigen’ ree. 🙂
   De zwarte ree loopt al jaren hier in de buurt, maar het is een erg schuchter dier, dus fotograferen was nog wel even een dingetje…
   Groet, Geert

Geef een reactie