Het is roze en… (?)

 

In het Reestdal bij Meppel loopt een roze pelikaan (Pelecanus onocrotalus) rond. Best bijzonder natuurlijk, want de vogels leven normaal gesproken in warme landen met natuurlijk als resultaat dat veel vogelliefhebbers naar Meppel komen om de roze vogel te bekijken.
Een (vliegende) roze pelikaan is vrij eenvoudig van andere grote vogels te onderscheiden door het zeer plompe grote uiterlijk, de korte nek en de korte poten. Het is echt een enorme joekel met zijn 175 centimeter en spanwijdte tot 3,5 meter.
Ze komen in de natuur voor in Aziรซ, Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Europa.

Zoals vaker bij een zeldzame verschijning in ons land, ย besteed de nieuwsmedia er ook nu aandacht aan…

Een roze pelikaan is neergestreken tussen de ooievaars en meeuwen. En volgens boswachter Bertil Zoer gebeurt dat maar ‘heel erg zelden’.ย  ย “Meestal is het een ontsnapt exemplaar uit een of ander vogelpark, maar in dit geval zou het dus ook een wild exemplaar kunnen zijn.ย  Als het een roze pelikaan is uit de Donaudelta in Roemeniรซ, dan trekt de vogel normaal gesproken in de winter richting Afrika. En als zo’n dier dan flink uit koers raakt, kan het wel eens terechtkomen in Noord-West Europa.
De roze pelikaan die gisteren werd gespot, heeft zich aangesloten bij een groep ooievaars. Ondanks de barre omstandigheden is het niet onmogelijk voor een roze pelikaan om in de winter in Nederland te overleven. Zoer: “In 2015 heeft er een roze pelikaan in Nederland overwinterd. Dat is goed gegaan. Het dier is later vertrokken richting het Oosten, dus vermoedelijk toch weer richting het broedgebied.”

Volgens Zoer is er dus geen reden tot paniek: “Het dier ziet er goed uit, dus waarschijnlijk redt het zich wel.” Wel is het volgens Zoer van belang dat het beest ‘lekker met rust gelaten wordt’. Zo heeft het de grootste kans om de winter zonder problemen door te komen.

(bron: RTV Drenthe)

Nu had ik 5 jaar geleden in de buurt van Hengelo (Ov)ย  ook al eens een een roze pelikaan gefotografeerd, maar het blijft toch een apart gezicht, zo’n roze vogel tussen een groep van ruim 90 ooievaars,ย  dus toch maar even richting het Reestdal gereden…

Opvallend aan deze vogel is zijn grote snavel en die kan wel 50 centimeter lang worden. Zoals te zien is aan de foto’s, hangt onder de snavel een grote zak, waarmee ze vis uit het water scheppen. In deze rekbare zak pas bijna 15 liter water.ย  Aan het einde van de snavel zit een scherpe punt, die een beetje naar beneden wijst. Dankzij deze scherpe punt kunnen ze de glibberige vis gemakkelijk vasthouden.

Update
De roze pelikaan in het Reestdal bij Meppel heeft de winter overleefd. Begin december vorig jaar was hij daar ineens en de vraag was of hij de hele winter zou blijven. Nu in maart blijkt dat hij de winter goed is doorgekomen.

“En dat is te danken aan de mens”, weet Bertil Zoer van Stichting het Drentse Landschap. Volgens Zoer zorgen de mensen van ooievaarsopvang De Lokkerij goed voor de pelikaan. “Zij helpen hem aan voedsel. Dat is ook waarom hij is neergestreken in het Reestdal, maar het voorjaar komt eraan. Hij zal toe zijn aan een partner en dus gaat hij op zoek naar een broedgebied.
Hij zal nu wel snel uitvliegen.”

(bron: RTV Drenthe)

19 reacties op Het is roze en… (?)

 1. Hoi Geert,

  Het was lang geleden dat ik hier een was op je blog/website
  Wat een mooie opnames van de Pelikaan, die volledig de weg kwijt was!
  Mooie scherpe foto, leuk zo tussen de ooievaars!
  Hoe is het met de vogel afgelopen??

  Vriendelijke groet, Nieske

  • Hoi Nieske,
   fijn je weer te ‘ontmoeten’ ๐Ÿ™‚
   De gefotografeerde pelikaan is inderdaad letterlijk de weg kwijt, maar wellicht redt hij het de winter over… Hij / zij eet regelmatig een visje mee bij het nabijgelegen ooievaars station.
   Groet, Geert

 2. Hoi Geert,
  Mooie foto’s van een prachtbeest. Leuk tussen de ooievaars. Is het zeker dat het een wilde vogel is en niet een uit gevangenschap ontsnapt exemplaar? Ik heb er zelf ooit een gezien op Texel maar die bleek afkomstig te zijn uit Aquazoo bij Leeuwarden. Dat kon overigens wel worden gezien omdat hij geringd was.

  • Dank je Peter voor je reactie.
   Dit dier is elk geval niet geringd en is dus waarschijnlijk niet afkomstig uit gevangenschap. Qua grote blijft het een opvallende en gave verschijning tussen de grote groep ooievaars.
   Groet,
   Geert

 3. Lekker weer, hele reactie weer weg grrrr……

  Maar wat een gave foto’s Geert!!!! En wat heb je deze prachtige Pelikaan ontzettend mooi kunnen fotograferen. Groener dan groen kan ik niet worden maar dit is wel heel leuk hoor .
  Groetjes, Helma

 4. Fantastisch beest en geweldig tussen de Ooievaars.
  Je hebt super foto’s gemaakt! Een hele vreemde gewaarwording is dat… jaren geleden had ik er een in Waverhoek.
  Groetjes en fijn weekend,
  Maria

  • Dank je Maria voor je leuke reactie,
   het levert in ieder geval mooie plaatjes op, zo’n roze vogel ๐Ÿ™‚
   Het is vlakbij een ooievaarsstation, die vogels worden er gevoerd. Mogelijk komt de pelikaan op het eten af.
   Ook goed weekend,
   Geert

Geef een reactie