Dank je de koekoek…

Dank je de koekoek; een gezegde dat betekend  ” mij niet gezien”
Eigenlijk min of meer letterlijk van toepassing op de prachtige gestreepte vogel met dezelfde naam.
Want hoewel iedere Nederlander de roep van de koekoek direct zal herkennen, weten maar weinig mensen hoe hij er in werkelijkheid uitziet.
Dat is jammer, want de koekoek (Cuculus canorus) is een van meest fascinerende vogels van Nederland.

Neem alleen al dat onnavolgbare broedgedrag. Koekoeksnesten bestaan niet. Koekoeken maken zelf geen nesten, maar leggen hun eieren in het nest van andere vogels.  🙁
Het prachtige geluid van de koekoek horen we in het algemeen helaas steeds minder. De Koekoek is tegenwoordig een schaarse broedvogel. De hoogste dichtheden vinden we nog in open natuurgebieden: duinen, moerassen, heide en hoogvenen.
In heel West-Europa zijn er in enkele tientallen jaren misschien wel de helft van de koekoeken ”verdwenen”  Voor de bescherming van de koekoek en om extra kennis te vergaren over het waarom van de achteruitgang, werd 2017 door de Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek uitgeroepen tot het  Jaar van de Koekoek.

Qua fotograferen is het gewoon een lastige vogel…  Het is behalve een schuwe ook nog eens een razendsnelle vogel, dus veel opnames zijn in de prullenbak beland. De foto’s zijn op 3 locaties genomen onder verschillende (tegen) licht omstandigheden.

10 reacties op Dank je de koekoek…

 1. Een bijzondere vogel de koekoek.
  Best vernuftig, je eieren in het nest van een andere vogel leggen:)

  Mooie foto’s!
  Het is meestal zo bij mij, ik hoor hem wel maar zie hem niet.

  Groeten,
  Hilly

  • Dank je Hilly voor je reactie.
   Het blijven aparte vogels, die koekoeken… en over het algemeen schuw en dus moeilijk te zien en te fotograferen.
   Groet, Geert

 2. Hoi Geert,

  zeg jij dat je een keer groen bent uitgeslagen bij mij maar als ik dan weer deze mooie foto’s van de koekoek zie (en dan nog vliegend ook) dan sla ik werkelijk weer uit naar het groen!!!!!

  Werkelijk een prachtige serie van deze “bijna nooit te zien” mooie koekoek. Mijn complimenten.

  Groetjes, Helma

 3. Hoi Geert,
  Ik heb in het voorjaar zowat iedere dag de koekoek gehoord en op een dag zelfs twee tegelijk. Een vogel die je steeds minder hoort, dat hoor je mij dus niet zeggen! Prachtige foto’s van deze schuwe vogel. TOP!
  Groetjes,
  Maria

  • Hoi Maria,
   de bedoeling was natuurlijk om de koekoek ook zittend op een mooi takje te fotograferen, maar daar dacht de vogel heel anders over 🙁
   Groet, Geert

Geef een reactie