In bad…

Water is onmisbaar voor de vogels.
Vogels badderen niet alleen om af te koelen, maar ook om hun veren in een goede conditie te houden. Om de veren isolerend en droog te houden poetsen vogels zichzelf regelmatig.
Die poetsbeurt begint met een bad. Ze maken hun veren op die manier vochtig; zo kan het vet, afkomstig van hun eigen vetklier, beter over het verenkleed worden verspreid.
Een waterplas wordt het hele jaar door graag gebruikt en het zal ook vogels aantrekken die geen gebruik van een eventuele voederplaats maken.

Net als bij mensen is water voor vogels nog belangrijker dan voedsel. Sommige vogels, met name insecteneters, halen veel van het water dat ze nodig hebben uit hun voedsel en hoeven soms maar een of twee keer per dag te drinken. Zaadeters daarentegen moeten veel vaker drinken, omdat in hun voedsel maar heel weinig vocht zit en ze dit dus moeten aanvullen.

Er kwam een verscheidenheid aan vogels voorbij, maar het hoogtepunt van het bezoek aan deze privรฉ plek, was toch deze jonge sperwer die kwam badderen. Soms (te) dichtbij, maar gaaf om mee te maken.ย Overigens was dit voor mij de eerste keer dat ik deze mooie vogel in bad zag…

6 reacties op In bad…

 1. Die zwarte mees is erg leuk maar die badderende sperwer is helemaal prachtig. Je boft maar met je privรฉplek ๐Ÿ˜€
  Echt mooi als je dit voor je lens krijgt Geert en ik geniet er dan ook super van ๐Ÿ˜€

  Groetjes, Helma

 2. Hoi Geert,
  Ik had blijkbaar wel heel lang niet op je blog gekeken! Gelukkig heb ik nu wat terug gebladerd! De zwarte mees is geweldig! Daaronder die jonge Sperwer, poeh, wat een mooie kwaliteit foto’s! Adembenemend mooi!
  Groetjes,
  Maria

Geef een reactie