Verborgen vogels

Er zijn in ons land een aantal algemeen voorkomende vogels die toch bij veel mensen onbekend zijn.
In onze tuin broeden bijvoorbeeld de Heggenmus (Prunella modularis) en de Zwartkop (Sylvia atricapilla), maar deze vogels laten zich niet altijd gemakkelijk zien en leiden een min of meer verborgen bestaan in en onder struiken.

De Heggenmus is zelfs een van de meest voorkomende broedvogels van ons land.  Hij is vaak op de grond te vinden, waar hij als een muis op zoek is naar insecten, spinnen en andere kleine bodemdiertjes.  Ze worden zelden of nooit in groepjes gezien. Het mannetje en het vrouwtje dragen hetzelfde verenkleed.

De Zwartkop is ongeveer net zo groot als een koolmees en dankt zijn naam aan de zwarte pet op zijn kop, die alleen het mannetje draagt.
Het vrouwtje heeft een roestbruine pet. Bij het mannetje is de rest van het verenkleed grijs, bij het vrouwtje grijsbruin.

Aan de snaveltjes van zowel de Heggenmus als de Zwartkop is te zien dat het hier om insecteneters gaat.

Door het ‘verborgen bestaan’ van vooral het zwartkopje, viel het niet mee om ze te fotograferen, maar zoals zo vaak was (veel) geduld het sleutelwoord  🙂

De grauwe vliegenvanger (Muscicapa striata) hoort eigenlijk ook in het rijtje thuis.  Hij is grijsbruin van kleur en valt daardoor niet op. Ook het geluid is niet erg opvallend, waardoor de soort vaak over het hoofd gezien wordt.

Gelukkig is ook dit vogeltje in onze tuin aanwezig en ze hebben met succes een nestje groot gebracht.

6 reacties op Verborgen vogels

 1. Prachtige serie foto’s!
  De enige soort die ik uit dit rijtje regelmatig door de tuin zie scharrelen, langs de randjes van de border is de Heggenmus! Ik zou er wat voor geven de andere soorten ook in de tuin tegen te komen. Maar helaas. Gelukkig zie ik die wel in de omgeving. En eindelijk een vogeltje waarvan de vrouwtjes, volgens mij dan, mooier zijn dan de mannen: De zwartkop! De Vliegenvangers heb ik dit jaar nog helemaal niet gezien (afgezien van de waarnemingen op Lesbos)
  Ik heb weer genoten van deze heerlijke serie,
  Groetjes,
  Maria

  • Bedankt voor je leuke reacties Maria.
   De zwartkopjes zijn mooie vogeltjes, maar ik vind ze moeilijk te fotograferen. Razendsnel en erg oplettend 🙁
   Groet, Geert

 2. Ik heb van deze helemaal geen nieuwsbrief gehad Geert!!! Maar goed dat ik even doorscrolde hahaha….
  Groen was ik toch al dus………

  Prachtige platen weer.
  ik moet maar eens in je tuin komen zitten 😉

  Groetjes, Helma

Geef een reactie