In het riet…

Nu is Drenthe natuurlijk met ยดbos en heideยด een prachtig stukje Nederland, maar niet een provincie met veel water en dus rietvelden, maar op kleine schaal zijn ze er wel.ย De bedoeling was namelijk in eerste instantie om te kijken of we een blauwborst konden vinden.
Deze mooie vogel heeft in de afgelopen decennia in Nederland een flinke opmars gemaakt. Dit komt doordat er meer geschikt leefgebied is bijgekomen. Het is een van de weinige soorten die zelfs van de Rode Lijst is geschrapt, omdat het zo goed gaat.
Zoals de fotoยดs laten zien is die missie min of meer geslaagd. Goed luisteren en veel geduld en op zoek gaan op een windstille dag gaf uiteindelijk resultaat. Ook andere soorten lieten zich na verloop van tijd goed zien.

In de bosrijke streken van de hogere zandgronden komt de winterkoning veel voor, maar we hadden dit energieke vogeltje niet in het riet verwacht. Altijd leuk om ze te zien!

Van de geoorde futen nestelt gewoonlijk minstens de helft van de Nederlandse broedvogels in de vennen van Drenthe en Noord-Brabant.
In dit gebied zijn er 2 paartjes van deze fraaie futen aanwezig, dus wellicht later nog wat meer foto’s…

 

6 reacties op In het riet…

 1. Hoi Geert,

  ik ben werkelijk super laat met reageren bij iedereen maar 2 verhuizingen in 6 weken was dan ook een aanslag op de vrije tijd hihi….

  Wat laat je hier weer prachtige foto’s zien. De blauwborst is ook een hele mooie vogel met zijn mooie oranje waaierstaart maar ook de roodborsttapuit staat er heel mooi op Eigenlijk staan alle vogels hier er mooi gekleurd op ๐Ÿ™‚

  De geoorde futen vind ik schitterend. Noord Brabant zei je hmmmmmmm….. het toeval wil dat we daar 23 en 24 april zijn dus maar even googlen waar ze dan zitten.

  Lieve groet,
  Helma

  • Ik hoop dat jullie in Brabant even tot rust komen Helma. Hebben jullie wel verdiend hoor met al dat harde werk.Succes met het vinden van de fuutjes ๐Ÿ˜‰
   Groet, Geert

 2. Ik zit hier te genieten van jou mooie foto’s. Prachtig die zingende blauwborst, maar ook winterkoninkje en roodborsttapuit heb je prachtig. En dan ook nog de geoorde fuut, wat is dat een mooie vogel.
  groetjes Ghita

 3. Prachtige serie van de blauwborst, maar ook de roodborsttapuit en de winterkoning mogen er zijn. Hier in het westen hebben we meer rietmoeras maar ze zijn niet gemakkelijk op de foto te krijgen. Nu ook nog vaak op de grond om te foerageren. Het is jou prachtig gelukt Geert

  • Valt inderdaad niet mee Peter.
   Jij hebt de blauwborst ook prachtig gefotografeerd. Vaak zitten ze verscholen in het riet, maar soms heb je geluk. Nu nog met een gespreid staartje…
   Groet, Geert.

Geef een reactie