Project klapekster

De Klapekster ( Lanius excubitor) is voor mij een intrigerende vogel. Een zangvogel met een haaksnavel en die heeft hij niet voor niets…
Bij mij in de buurt zit bijna elk jaar in een natuurgebiedje een klapekster. Ik had hem daar al een aantal keren gespot, maar tot een fatsoenlijke foto was het nog niet gekomen. De hoogste tijd dus voor een andere aanpak. Om efficiënt gebruik te maken van mijn tijd en ook om meer te weten te komen over dit prachtige vogeltje, had ik besloten om er een aantal maanden aandacht aan te besteden.

Project klapekster was geboren…
Omdat je dan langere tijd aan een doel werkt, krijgen de foto’s ook meer verdieping en variatie. (hoop ik dan maar)
Ondanks de zeer sterke plaatstrouw aan hun winterterritorium die Klapeksters aan de dag leggen heb ik toch maar even gecheckt of het gewenste fotomodel ook dit seizoen aanwezig was en dat bleek gelukkig het geval.

Klapeksters zijn, voor zover bekend, altijd al schaarse broedvogels geweest in Nederland. In 1999 vond het laatste zekere broedgeval plaats; op de Noord-Veluwe en daarom heeft hij de status ernstig bedreigd op de Nederlandse rode lijst.
In de nazomer duiken in ons land de eerste klapeksters op.  Zo overwinteren enkele honderden uit noordelijker streken bij ons in heide- en veengebieden. Het is een vogel ter grootte van een merel met die kenmerkende haaksnavel uit de familie van de klauwieren.
Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit woelmuizen en kevers. Ook zangvogels worden door de klapekster gegeten, waarbij hij de prooi soms lang moet achtervolgen voordat deze gevangen kan worden.

Geelgors als maaltijd…

Hij heeft de wat lugubere gewoonte om zijn prooien – groot spul als muizen, kikkers en levendbarende hagedissen – te spietsen aan scherpe takjes of doorns in een boompje en soms klemt hij ze tussen twee takjes. Waarom de klapekster dat doet, is niet duidelijk. Opmerkelijk is wel dat hij veel meer vangt en spietst dan hij op kan.

De eerste weken van het projectje  zijn ondertussen voorbij en ondanks het overwegende donkere weer heb ik een aantal leuke ‘ontmoetingen’ gehad met deze mooie zangvogel met roofvogel eigenschappen.

Het meeste voedsel wat buitgemaakt werd, waren hoofdzakelijk rupsen; een paar kevers en een enkel vogeltje. (toen ik er was tenminste)  Vanuit toppen van boompjes en struiken werden ze gevangen en werd zeker de helft ergens ‘geparkeerd’.

Bidden voor het eten…

Bidden doet de klapekster af en toe ook  en na erg lang wachten was het eindelijk zover.  Op een mistige morgen met lichte regen werd er een muisje gevangen en hardhandig onder handen genomen en voor de helft opgegeten. Een geweldig moment om mee te maken!

Het slechte weer (en licht) zie je jammer genoeg wel in de foto’s en het korte filmpje terug. Heb ik weer… 🙁

Project klapekster is nu na ruim 3 maanden afgelopen.
De eerste 2 maanden werden gekenmerkt door overwegend donker en triest weer.
Ook was het soms heeeel lang wachten, maar als de klapekster zich dan eindelijk aandiende, was het wachten snel vergeten.

Even een braakbal verwijderen

Was het de moeite waard om zoveel tijd in 1 soort te steken?
Absoluut.  Je leert er veel van; zowel fototechnisch als van het fotomodel, want zeg nou zelf… het blijven bijzondere vogels die klapeksters. 🙂

17 reacties op Project klapekster

 1. Hoi Geert,

  ik zie hier werkelijk zo groen als groen maar kan zijn!!!!! wat een geweldige mooie serie en wat knap gefotografeerd.
  Ik was (en ben werkelijk even heel druk) dus kan niet eens afreizen naar Drenthe maar ik was en ben je wel heel dankbaar voor je berichtje. Een volgende keer kom ik wel hoor. Nu dochter aan het verhuizen met alles wat erbij komt van verven en boenen en inrichten etc pffff……
  Gelukkig kan ik dan weer even ontspannen met het kijken naar mooie foto’s maar…. als ik dit soort foot’s onder ogen krijg dan vind ik het wel zwaar whahahahahahahaha…..
  Mijn complimenten!

  Lieve groet, Helma

  • Hallo Helma,
   ik had het al op je site gelezen; druk druk.
   Dit is inderdaad een gaaf vogeltje om wat ‘extra’ tijd in te steken. Jij hebt dan weer de middelste bonte specht en ik niet, dus niet groen worden hoor… 😉
   Groet, Geert

 2. Wat een geweldige serie. Ik heb hem dit jaar maar een keer van grote afstand gezien, dus ik kijk toch wel een klein beetje jaloers naar deze beelden. de biddende klapekster is de topper voor mij, maar ook de rest vind ik prachtig, ook zulke mooie zachte kleuren.
  De braakbal is ook een top moment, wat gaaf dat je dat vast hebt kunnen leggen.
  groetjes Ghita

  • Ben er blij mee, Ghita.
   Met prooi, braakbal en het bidden waren voor mij het doel, maar dat viel niet mee. Er waren dagen bij van 6 uur dat er niets gebeurde. Na heel lang posten en veel geduld, is het gelukkig allemaal gelukt.
   Groet, Geert

 3. Wow, wat een fantastisch project!
  Ik vind Klapeksters geweldig mooie klauwiertjes met hun beruchte jaagpartijen. Het heeft je bloedmooie platen opgeleverd! Zo veel mooie foto’s. Echt top!
  Ik heb er van genoten!
  Groetjes,
  Maria

Geef een reactie