Grote Gele Kwik

De Grote Gele Kwikstaart nestelt langs snelstromende beken in natuurlijke oevers of onder bruggen en aan gebouwen.
Het merendeel broedt in Twente, de oostelijke Achterhoek en Zuid-Limburg, maar vooral na een aantal zachte winters zijn ook elders broedgevallen mogelijk. In sommige provincies is deze soort zelfs duidelijk in opmars.
Mannetjes hebben een gele borst en een helder gele onderzijde. Bij vrouwtjes blijft het geel beperkt tot de onderzijde.

Het voedsel bestaat uit allerlei kleine ongewervelde dieren die in of bij het water leven; vooral insecten, maar ook spinnen, kreeftjes en kleine slakjes.
De foto’s zijn gemaakt bij een klein meertje waar dit energieke vogeltje aan het fourageren was. Helaas waren de weersomstandigheden niet geweldig…, bewolkt met af toe en lichte regen, dus hoge iso en langere sluitertijden.

 

Sprong in het diepe…

14 reacties op Grote Gele Kwik

 1. Ik liep een beetje achter met wat foto’s bekijken, gelukkig even terug gebladerd!
  Prachtige foto’s van deze Grote Gele Kwikken. Ik heb er gelukkig ook twee gezien dit seizoen ( eentje vlak bij de Notenkraker achter het veldje !) Maar zulke mooie platen, daar kan ik alleen maar van dromen!
  Groetjes,
  Maria

 2. Hoi Geert,

  Ik las net dat je naar ‘De Droomvogel’ bent geweest dus ik dacht, ik kijk meteen op jouw site. Maar je moet natuurlijk nog even tijd hebben om de foto’s uit te zoeken. Ondertussen zag ik toch maar even mooi deze fraaie GGkwikstaart. Die zie ik zelf heel weinig dus ik vind het altijd leuk om ze te zien en zeker zo fraai als deze. Leuk!

  • Hoi Marianne,
   ik zit nog na te genieten van de ‘droomvogel’
   Zonder andere vogels te kort te doen, is de notenkraker toch de belevenis van 2018.
   Groet, Geert

 3. Hoi Geert,
  Wat zijn het toch schitterende vogeltjes!
  Ik zag er van de week zelfs twee bij mij in de buurt. Daarvan kon ik in de verste verte geen foto van maken… Dan maar mee genieten van jouw prachtige foto’s.
  Groetjes,
  Maria

  • Er zijn dan ook best veel fotoยดs in de prullenbak beland Ghita, want zoals je weet, zijn energieke vogeltjes en lange sluitertijden niet de beste combinaties… ๐Ÿ™
   Wel gaaf om mee te maken trouwens.
   Groet, Geert

 4. Ook van deze heb je weer hele mooie opnames kunnen maken. Deze grote gele kwik zie ik hier alleen af en toe in de AWD (Amsterdamse Waterleiding Duinen) . De 4e foto is wel heel erg mooi zeg. Heel statig ook!
  Super weer.

  Groetjes, Helma

Geef een reactie