Een pestdag…

De Pestvogel is buiten de periode oktober-april in ons land uiterst zeldzaam.
Binnen die periode wisselt het voorkomen jaarlijks enorm. In de meeste jaren zijn Pestvogels (Bombycilla garrulus) vrij schaars en worden ze vrijwel alleen in het noorden van het land gezien.
Soms echter doet zich een invasie voor en dat kan al in oktober beginnen, maar evengoed pas in de loop van de winter een aanvang nemen.

Pestvogels bewonen de dichte taiga in Noord-Rusland en bosrijke gebieden van Scandinaviรซ. Als in de gebieden in de winter te weinig bessen te vinden zijn, komen ze naar Nederland.ย  Ze kunnen bij zacht herfstweer op insecten jagen, maar zoeken gewoonlijk bes dragende struiken in bebouwde omgeving op.

Gelukkig zat er onlangs een klein groepje van deze prachtige vogelsย  op redelijke afstand van mijn huis.ย  De pestvogels zijn in het algemeen niet erg schuw, wat natuurlijk weer prettig is voor de natuurfotograaf.ย  ๐Ÿ™‚

De fotoยดs zijn met zeer wisselend licht gemaakt…

9 reacties op Een pestdag…

 1. Hoi Geert wat een schitterende jaloersmakende platen kon je maken van dit geweldige vogeltje! Je zult er niet bepaald de pest in hebben gehad! Ik hoop dat ik ze komende maanden ook nog in mijn omgeving ga zien. Pfft wat zijn ze mooi. Je foto’s ook loeischerp en prachtig van kleur.
  groetjes,
  Maria

  • Hoi Maria,
   tuurlijk hoop dat ik ze snel weer terug zie. Echte fotogenieke vogels hoor. Als ze komen zijn ze meestal bij jouw in de buurt, dus moed houden maar… ๐Ÿ™‚
   Groet, Geert

 2. Hoi Geert,
  met lichtelijke jaloezie zie ik deze foto’s van de Pestvogels. Ik heb ze ooit 1 x gezien maar kon maar 1 foto maken. Bij jou zie ik echt hele mooie foto;’s en vooral je openingsfoto is super.
  Dit jaar heb ik ze nog niet gezien maar wie weet.
  In ieder geval bij jou al genoten van deze mooie vogels.

  Groetjes, Helma

Geef een reactie