Een uiltje knappen

Nu de winter voor de deur staat en de dagen alsmaar killer en donkerder worden, zoeken ook de ransuilen elkaar in deze tijd van het jaar op.
Ze groeperen zich om overdag gezellig samen in een boom een uiltje te knappen. Dat unieke gedrag heet โ€˜roestenโ€™.

Ransuilen behoren tot de weinige uilensoorten die samenleven met soortgenoten. Van september tot in het prille voorjaar vormen ze kleine groepjes, van doorgaans zes tot acht vogels. Vaak kiezen ze loofbomen die in deze periode hun bladeren nog niet verloren hebben als voorlopige roestplaats. Wanneer de winter echt aanbreekt, zoeken de uilen een definitieve roestplaats op.

Het najaar wordt weleens de meest fotogenieke periode genoemd. De natuur is zich al gereed aan het maken voor de winter en overal zie je de prachtigste herfstkleuren verschijnen. De bomen en afgevallen bladeren hebben vaak een heerlijk (kleur) patroon.
Samen met bevriend fotograafย Henk, zijn we op zoek gegaan om dieย prachtige herfstkleuren te combineren met de ransuil, want per slot van rekening blijven we vogelliefhebbers, nietwaar?ย  ๐Ÿ™‚

De roestbomen waren snel gevonden, maar acceptabele foto’s maken viel nog niet mee…ย  De uiltjes zaten ‘uiteraard’ niet op de gewenste plekjes in de bomen, maar we zijn tevreden met het resultaat. Het blijven mooie vogels om te zien en het is fijn dat ze onverstoorbaar blijven zitten op hun plekje.

De foto’s zijn op 2 locaties genomen. Zoals je ziet was op de eerste foto de boom totaal nog niet aan het verkleuren, terwijl we op de tweede plek net op tijd waren voor de gewenste plaatjes…

9 reacties op Een uiltje knappen

  • Toch een van m’n favoriete vogels Marianne, maar niet altijd simpel om er een redelijke foto van te maken.
   Ook op bovenstaande locaties viel het niet mee, Het was soms een ’takkenzooi’ ๐Ÿ™
   Groet, Geert

 1. Hoi Geert,
  zoals je weet ben ik gek op uilen en jaaaa……. deze platen zijn dan ook geweldig om te zien zeg ๐Ÿ™‚ Uil komt mooi uit de verf en die met de rode bladeren vind ik wel heel apart.
  Super gewoon.

  Groetjes, Helma

  • Ik vind uilen ook heel gaaf en over het algemeen zijn het fotogenieke vogels.
   De boom met de rode bladeren verkleurd in de herfst niet, maar het geeft inderdaad wel een heel ander effect…
   Groet, Geert

Geef een reactie