De groene

De groene specht (Picus viridis) is een talrijke en wijdverbreide standvogel in het grootste deel van Europa en komt ook voor in het uiterste westen van Aziรซ.
Hij is een buitenbeentje onder de Nederlandse spechten. Hij roffelt nauwelijks, is glanzend groen en zit liever op de grond dan in een boom. Hij is eenvoudig te herkennen aan zijn groene verenkleed, zijn zwart met rode koptekening en zijn typische, luide roep.

 

Juveniele Groene specht. Foto vanuit huis.
Groene spechten zijn standvogels van open loofbossen, hoogstamboomgaarden, parken en oude houtsingels. Hij broedt meestal in een zelf gehakt hol in een oude loofboom. Zijn voedsel bestaat vooral uit grote mieren (vooral rode bosmieren) en wordt meestal op de grond verzameld.
Deze standvogel lijdt helaas in strenge winters grote verliezen. Sinds 2017 staat de soort echter niet meer op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels.

 

De lachende roep van de groene specht is een opvallend kenmerk. Deze kenmerkende roep van deze specht was mij al geruime tijd opgevallen.
Hij bivakkeert namelijk al een tijdje bij mij in de buurt, maar een foto had ik er nog steeds niet van kunnen maken, totdat er dit voorjaar een juveniel exemplaar heel even in een boom naast ons huis landde.
Het eerste bewijsplaatje was er…Een paar weken later ging voor ons huis een volwassen vogel in de boom zitten en ook de tweede foto was een feit.ย  Beide foto’s vanuit huis, maar toch…Uiteindelijk had ik onlangs het geluk om deze prachtige specht tijdens het foerageren in het gras te fotograferen.ย ย  ๐Ÿ™‚

 

10 reacties op De groene

 1. ohh, ik zie nu ook een beetje groen (van jaloersie)..nee hoor grapje, al staat deze specht hoog op mijn wensenlijstje. Prachtige foto’s. mooie lage standpunten van de vogel in het gras. Heerlijk om naar te kijken.
  groetjes Ghita

 2. Pfffff…….. en nu zie ik ook helemaal groen Geert!!!! Prachtig foto’s van deze groene specht die ik vorige week voor het eerst met eigen ogen zag (hij vloog net voor mijn auto langs en klapte onderaan een boomstam) en natuurlijk geen camera mee.

  Ik vind je foto’s echt super en ohw… wat had ik graag naast je willen staan. Klasse!

  Groetjes, Helma

  • Ha Helma…, dan kleur je mooi met deze specht ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚
   Het zijn inderdaad prachtige vogels om te spotten en te fotograferen, Als het lukt, want ze zijn (hier) erg schuw.
   Groet, Geert.

 3. Leuk artikel, Geert.
  Toevallig heb ik deze maand ook aandacht besteed aan deze soort. Kijk maar eens op de website van VWG De Kempen onder “vogel van de maand”.

  Groet,
  Wil

 4. Dag Geert,

  Leuke ervaringen, die groene spechten. Vanmorgen nog รฉรฉn dichtbij. Hoorde hem/haar wel maar niet gezien.
  Hopelijk blijven ze je nog lang uitlachen, ha, ha.

  M.vr.groet, Henk.

Geef een reactie