De zwarte

Een niet veel gespotte maar graag geziene soort…
De zwarte spechtย (Dryocopus martius) is een geheimzinnige bosvogel met een teruggetrokken levenswijze.
Hij hakt over het algemeen elk jaar een nieuw nest in een dikke loofboom, vooral in dikke beuken. Zo biedt de zwarte specht holten voor bosuilen, boommarters en vele andere soorten. Ze zijn schuw en vliegen snel weg zodra ze een mens waarnemen, of blijven uit het zicht aan de andere kant van de boom. ๐Ÿ™

Zwarte spechten komen in Nederland het meest voor in uitgestrekte naaldbossen, afgewisseld door beukenlanen en -percelen.
Het is een grote zwarte vogel.ย  Qua formaat komt de zwarte specht ongeveer overeen met de roek en de zwarte kraai. Dezeย  specht is een standvogel.ย  Hij is gespecialiseerd in het eten van houtmieren, maar ze eten ook larven van kevers. De aantallen liggen tussenย 1.000 tot 1.500 en er is sprake van een lichte afname.

Deze bijzondere vogel stond al een hele tijd op ‘mijn verlanglijstje’ maar in N.O. Nederland is hij geen talrijke broedvogel en ook is hij nog eens moeilijk te vinden…ย  Een tip van een bevriend natuurliefhebber en fotograaf bracht echter uitkomst. ๐Ÿ™‚ย  Lastig fotograferen in een dicht beukenbos maar gelukkig kwam de zon hier en daar door het dichte bladerdek.

De zwarte specht heeft een vrijwel geheel zwart verenkleed, met uitzondering van een hardrode tekening op het bovenzijde van de kop. Ogenschijnlijk is het verenkleed gelijkmatig gekleurd, maar de veren op de rug zijn wat donkerder en hebben een blauwere glans dan die aan de onderzijde. Het verenkleed is bij vrouwtjes iets lichter gekleurd en iets minder glanzend. Dit verschil is alleen van dichtbij en met goed licht te zien.ย  Let ook even op het oog: de iris is bij deze vogel niet rond…

Dankzij de rode koptekening is het geslacht eenvoudig te bepalen. Bij mannetjes begint de tekening vanaf het voorhoofd en loopt taps toe tot bijna in de nek. Bij vrouwtjes is alleen de kruin rood gekleurd.ย Dat deze vogel zijn staart als steun gebruikt, is mooi op de fotoยดs te zien

8 reacties op De zwarte

 1. Tjonge Geert,
  Wat is dit een geweldige serie!
  De Zwarte specht zie ik zo weinig en in bovendien zo moeilijk te fotograferen, Hele knappe platen zijn dit…Jaloersmakend ook wel ;-))
  Prachtig!
  Groetjes,
  Maria

 2. Nohhhhhh………. ik sla onmiddellijk helemaal groen uit! De zwarte specht staat al eeuwen op mijn wensenlijstje maar ik zie deze nooit. ook al 2x gehoopt om deze in een fotohut te spotten maar helaas.
  Zie ik hier bij jou werkelijk een super jaloersmakende serie van deze prachtige specht en zijn kindertjes.

  Echt een heel dik compliment voor deze prachtige foto’s Geert!

  Groetjes, Helma

  • Dank je voor je leuke reactie Helma.
   Ik was wel ‘getipt’ maar toch vele uren gepost om de foto;s te maken. Ik vind het een prachtige specht die groter is dan je denkt.
   Groet, Geert

 3. Prachtig in beeld gebracht Geert. Je moet ze net weten te vinden. Ik zou hem ook graag voor de lens hebben maar hier in Gaasterland zie je hem niet en in het westen al helmaal niet.

  Groetjes

  Peter

Geef een reactie