De sperwer op bezoek

De sperwer (Accipiter nisus)ย  is een kleine snelle roofvogel die redelijk algemeen is in ons land.ย  Het is een standvogel, dat wil zeggen dat hij het hele jaar in dezelfde omgeving blijft.

Hij leeft verborgen en is vrij schuw. Soms mooi in de tuin te zien vanuit huis, vooral als er een voertafel is… Die voedertafel in de winterse tuin is ook voor de sperwer een gedekte tafel: daar treft hij de hongerige vogeltjes in grote aantallen bij elkaar en heeft hij het voor het uitkiezen. Belangrijkste prooien zijn zangvogels zoals mussen, mezen en spreeuwen.

Natuurlijk verdienen sperwers net zo goed hun plek in de tuin als elke andere tuinvogel. Ook zij moeten eten en ze werken er hard voor.
Het mannetje is een stuk kleiner dan het vrouwtje. De grotere vrouwtjes pakken ook wel grotere vogels, zoals Turkse tortels en leven in een meer open gebied. Sperwers zijn volhardende jagers.

Ook bij mij wordt er regelmatig voer voor de vogels gestrooid. Verder een pinda netje hier; een vetbolletje daar…
Het resultaat laat zich natuurlijk raden. Buiten een veelheid aan musjes en mezen, komt ook de sperwer met enige regelmaat even langs.

Rekken en strekken…

En eerlijk… het is genieten van deze mooie, maar razendsnelle rakker. Alle foto’s (en het filmpje) zijn trouwens vanuit de kamer genomen, dus door dubbelglas en daarom niet altijd de gewenste scherpte en de vogel gaat natuurlijk ook niet echt op de gewenste plekjes zitten.
Toen toch maar even snel een stok geplaatst en maar hopen dat de sperwer er gebruik van ging maken… Ja dus.ย  ๐Ÿ™‚

 

Het filmpje (The Kill) laat heel even het resultaat van de jacht in onze tuin zien.ย Meerdere mussen hebben de afgelopen dagen het loodje gelegd.
Niet altijd leuk om te zien, maar het is wel natuur en daar is het: eten en gegeten worden.

8 reacties op De sperwer op bezoek

 1. Hoi Geert!

  Dank je wel weer voor je leuke reactie op mijn (sperwer)blog ๐Ÿ˜‰
  En ik ben natuurlijk meteen even terug gaan spieken bij jou…. wat een prachtige foto’s van dit vrouwtje heb jij kunnen maken. Geweldig! En ook het filmpje is mooi…. niet leuk voor de prooi natuurlijk, maar zoals je zelf al zegt… dat is de natuur ….

  Groetjes!

 2. Hoi Geert,

  Leuk soort in je eigen tuin. Veel plezier toegewenst met het maken van je foto’s er van. Hopelijk laten ze ook nog wat vogeltjes over.

  M.vr.groet, Henk.

 3. Mooie foto’s hebben jullie kunnen maken! Ik zag al wat op Twitter voorbij komen. Wij signaleren ook regelmatig 1 in onze tuin en op de wildcam. Prachtige vogels en ja, zij moeten ook eten.

  • Hoi Lenie,
   de laatste tijd komt hij zeker 2x per dag langs. De laatste foto van de galerie is vanmorgen genomen. Erg mooi om mee te maken. ๐Ÿ™‚
   Groet, Geert

Geef een reactie