Oosterse schoonheid

Vogelaars en fotografen uit het hele land verzamelden zich de afgelopen dagen in de gemeente Oldambt in de provincie Groningen.
Hier ligt aan het eind van ons land, Nieuwe Statenzijl. Het plaatsje telt ongeveer 5 huizen en op de Reiderwolder Polderdijk aldaar wordt al een paar dagen de Oosterse Zwarte Roodstaart gespot.

Dit vogeltje is een ondersoort van de zwarte roodstaart en juist te herkennen aan de oranje buik.
Deze fraaie en zeer zeldzame ‘dwaalgast’, ter grootte van een koolmees, leeft normaal van Zuid-Rusland tot aan westelijk Mongoliรซ, maar overwintert in Noordoost-Afrika en het Arabisch schiereiland. Van oktober tot februari wordt het vogeltje hier soms gesignaleerd op trek naar het zuiden. In de afgelopen dagen hebben al vele vogelaars de roodstaart gespot op de Dollarddijk en de kwelders.

In tegenstelling tot eerdere waarnemingen van deย Oosterse Zwarte Roodstaart in Nederland, is dit vogeltje erg op z’n hoede en hield dan ook ruime afstand van de mensen. Helaas gebeurde het ook hier weer dat enige fotografen niet voldoende geduld op konden brengen en achter het vogeltje aanliepen. Het gevolg laat zich raden ๐Ÿ™

Had je wel geduld, dan was het fraaie vogeltje goed te bekijken en redelijk te fotograferen.

De Reiderwolder Polderdijk

4 reacties op Oosterse schoonheid

 1. Hoi Geert,

  Mooie waarneming van deze voor ons land speciale soort.
  Ik had hem graag gezien maar vanuit Hoofddorp is het toch echt te ver om even heen en weer te gaan.
  Zo’n twitcher ben ik nou ook weer niet.

  • Het gebied ligt echt aan het eind van ons land, verder kun je niet. Ook voor mij was het nog best een eindje rijden, maar het is wel een heel mooi vogeltje.
   Groet, Geert.

 2. Hoi Geert,

  Wat een leuk vogeltje is dat hรฉ?
  Lijkt me bijna toeval dat zo’n klein vogeltje gespot wordt in zo’n grote polder.
  Je hebt er vast wel van genoten.

  M.vr.groet, Henk.

Geef een reactie