De zwartkeellijster

Onlangs arriveerde een zwartkeellijster (Turdus atrogularis) als dwaalgast in Nederland.ย  Officieel zijn er tussen 1981 en 2009 maar zes bevestigde waarnemingen van deze vogel.
De vogel overwintert normaal in het zuidwesten, zuiden en oosten van Aziรซ en hijย broedt van de Siberische taiga tot aan de uitlopers van de Oeral, maar deze keer is de lijster geland in het noordelijke deel van de provincie Groningen.

Dat was aanleiding voor tal van vogelaars uit het hele land om afgelopen weken naar Noord-Groningen af te reizen, waar de Zwartkeellijster regelmatig de voedertafel in een achtertuin in Scheemda bezoekt. Het was een drukte van belang, want heel veel liefhebbers wilden van dit bijzonder diertje genieten en ook proberen hem vast te leggen met (foto)camera.
Hij is waarschijnlijk op dit moment, de meest gefotografeerde vogel van Nederland…ย  Ook nu werd er weer door verschillende kranten en nieuwsmedia aandacht aan deze mooie dwaalgast besteed.

Zwartkeellijster (Turdus atrogularis)

Toen ik het idee had dat de ergste drukte voorbij was, ben ik ook naar het noorden afgereisd om deze zeer zeldzame dwaalgast te spotten. Het duurde ongeveer 4 (koude) uren om de foto’s te maken onder zeer wisselde licht omstandigheden, maar het was een geweldige ervaring.
Aardige bewoners; gezellige vogelliefhebbers en de koffie stond klaar!
Er gaat niets boven Groningen…ย  ๐Ÿ™‚

4 reacties op De zwartkeellijster

  1. Dat heb je heel mooi gedaan, fraaie foto’s van deze zeldzaamheid. Zo geniet ik er ook van, mijn tijd komt vast nog wel. Het is wel een plaatje van een vogel met die mooie bef.

    Groetjes,
    Marianne

  2. Hoi Geert,

    Wat een prachtig fotos en wat een prachtige waarneming. Het zal inderdaad wel druk zijn geweest maar gelukkig redelijk bij jou in de buurt.

Geef een reactie