Kuifje

Door zijn kleinere postuur is de kuifaalscholver (Phalacrocorax aristotelis) te onderscheiden van de gewone aalscholver. Daarnaast heeft de kuifaalscholver een dunnere hals en snavel en een kleinere, rondere kop en steil voorhoofd. Het kuifje op de voorkruin is er alleen aan het begin van het broedseizoen.ย  De (bewijs) plaatjes zijn genomen bij erg somber donker weer en lichte mist…

Ondanks dat binnenlandwaarnemingen bij ons zeer zeldzaam zijn, was de in de gemeente Hardenberg ontdekte Kuifaalscholver een aantal dagen te bewonderen! Heel bijzonder, want de laatste keer dat de soort in Overijssel is waargenomen was 21 jaar geleden te Enschede.
Daarvoor in Zwolle (1983) Zwartsluis (1948) en Losser (1905).

Er is de laatste jaren slechts รฉรฉn broedpaar bekend. De exemplaren die worden gespot zitten meestal aan de kust, en dan alleen nog in de warmere maanden.

Deze Kuifaalscholver bleek geringd te zijn op 23 juni 2017 op het eiland Inchkeith in Schotland.

7 reacties op Kuifje

 1. Prachtige foto’s Geert,
  die tweede met de weerspiegeling is ook een hele fraaie! Je ziet ze inderdaad niet vaak dus je bent een bofkont ๐Ÿ˜‰

  Groetjes, Helma

  • Dacht ik eerst ook Ghita, maar met een ‘gewone’ aalscholver in de buurt zie je wel het (kleine) verschil.
   Ook kon ik de ring aflezen.
   Groet, Geert

 2. Hoi Geert,

  De kuifaalscholver zie je inderdaad. niet vaak. Je hebt hem er in ieder geval opstaan. Hij wordt ook gezoen bij de zuidpier in IJMuiden. Ik ben er al een paar keer geweest en heb hem wel gezien maar helaas niet op de foto.

Geef een reactie