De waterspeeuw +update

Als wintergast is de waterspreeuw zeldzaam, maar wordt toch met enige regelmaat in Nederland gezien.
Door zijn vorm (korte vleugels, compact lichaam) is de waterspreeuw geen goede vlieger en legt dus ook doorgaans geen grote afstanden af. Toch verschijnen met enige regelmaat waterspreeuwen in Nederland die uit Scandinaviรซ komen.
Dit vogeltje komt nagenoeg uitsluitend voor langs snel stromende, ondiepe, zuurstofrijke waterlopen met stenige bodem en oevers.
Het voedsel van de waterspreeuw bestaat voornamelijk uit waterinsecten. Bij het zoeken naar voedsel duikt de vogel geheel onder water en loopt vervolgens over de bodem, waarbij de kop tegen de stroming ingehouden wordt. Hierdoor drukt de stroming de vogel tegen de bodem, een effect dat de vogel versterkt door de staart omhoog te houden.

Ze verschijnen soms jarenlang op dezelfde locaties met snelstromend water of stuwen. Plekken in de Wieringermeer en de Amsterdamse Waterleidingduinen hebben wat dat betreft enige reputatie.
Die afstanden zijn me toch iets te ver, maar onlangs hoorde ik dat er een waterspreeuw bij een vistrap in de buurt van Roden was gesignaleerd en dat is binnen een uur te rijden dus op naar dit mooie stukje natuur….
Het was genieten van dit prachtige energieke vogeltje met z’n fascinerende manier van jagen.

 


Update;
december 2018
Hij is de laatste drie jaar een vaste bezoeker in Drenthe: de waterspreeuw. Voor het derde jaar op rij wordt hij gezien in onze provincie.
Vorige winter zat er eentje in het Lieverense Diep bij Roden en het jaar ervoor eentje in het olifantenverblijf van de dierentuin in Emmen.
Dit jaar zit hij bij Hoogeveen en uiteraard een prima gelegenheid voor mij om even een kijkje te nemen, want het blijft een redelijk bijzonder vogeltje en hij is niet schuw. Je kunt hem tot op een meter of vier, vijf benaderen, als je tenminste voorzichtig bent…

De zwartbuikwaterspreeuwย  broedt in Scandinaviรซ, de roodbuikwaterspreeuw is een ondersoort uit Groot-Brittaniรซ en Midden Europa.
De vogel bij Hoogeveen lijkt volgens sommigen een ‘roodbuik’ te zijn.

Qua fotograferen waren de omstandigheden jammer genoeg ronduit slecht… Grijs en nat, dus hoge ISO’sย  ๐Ÿ™

9 reacties op De waterspeeuw +update

  1. geweldig dat je weer een update kon geven want deze waterspreeuw is toch echt wel een kadootje!

    geweldig om te zien en ook weer een paar hele mooie platen Geert.
    ik moet toch maar eens met je mee hahahahaha…..

    Groetjes, Helma

  2. Hoi Geert,
    Je blijft maar updaten… Mooi.
    Ben je er bijna zeker van dat het een roodbuik is? Ik zie het namelijk niet.
    Maar wel leuk vogeltje om mee te maken.
    Groet, Henk.

    • In de vergroting van de tweede foto laat mijn computer een ‘rood’ buikje zien en ook een niet geplaatste foto laat dat zien. Maar… zoals gezegd Henk, het was echt triest en donker weer, dus wellicht een reden om nog eens te gaan? ๐Ÿ™‚
      Groet, Geert

  3. Wat leuk, ook een waterspreeuw bij jou in de buurt. Ik heb die in de Waterleidingduinen al een paar keer kunnen fotograferen. Het is een mooie vogel om te zien, ook leuk om zijn gedrag te observeren.
    Hopelijk blijft die nog even in de waterleidingduinen, dan ga ik er deze week nog even kijken.
    groetjes Ghita

    • Ik zag het al op ‘waarneming’ staan. Hopen voor jouw dat hij er nog zit. Ook mooi dat het een keer een vogeltje is die zich over het algemeen goed laat fotograferen.
      Groet, Geert

  4. Hoi Geert,

    Een leuke update deze zwartbuikwaterspreeuw. Mijnsinziens zou er je verhaal nog aangevuld kunnen worden dat deze waterspreeuw zich tijdens het fourageren ook nog vastklampt aan de bodem etc. onder water met zijn lange nagels en sterke poten.

    Mooi vastgelegd. En zeker een hele leuke ervaring.

    M.vr.groet, Henk.

Geef een reactie