De zwarte ooievaar

De Zwarte Ooievaar (Ciconia nigra) neemt toe in Midden-Europa en broedt op relatief korte afstand van ons land, maar er is (nog) geen bewijs voor broeden in Nederland, ondanks zomerwaarnemingen van volwassen vogels in geschikt biotoop.
In Nederland wordt de zwarte ooievaar alleen op doortrek gezien en duikt steeds vaker op. In mei en in augustus worden de meeste zwarte ooievaars hier gezien. Vaak gaat het dan om jonge dieren, die tijdens hun omzwervingen ons land bezoeken. Omdat zwarte ooievaars voornamelijk vis en amfibieรซn eten zijn ze hoofdzakelijk te vinden in ondiepe plassen in besloten landschappen, op zoek naar prooi. Ze broeden in oud, open bosland, niet in de buurt van de mensen.

Al langere tijd was de zwarte ooievaar een ( fotografische ) wens, maar dat bleek niet zo eenvoudig. Zoals gezegd:ย  het is geen broedvogel van ons land, maar slechts een zgn. โ€˜doortrekkerโ€™
Vaak gaat het dan om jonge vogels die de mooie glanzende veren van de oudervogels en de lakrode snavel en poten missen.
Ik was dan ook blij verrast door de aanwezigheid van 2 volwassen exemplaren vlakbij mโ€™n woonplaats.
De manier van jagen was ook leuk om te zien. Fladderen met de vleugels en snel door het water stappen om de vis op te jagen en dan proberen te vangen.

Geef een reactie