Amerikaans eendje

De ringsnaveleend (Aythya collaris) is een bijzonder zeldzame eend voor Europese begrippen.
Broedt in Noord-Amerika; overwintert zuidelijk tot Zuid-Mexico, Caribische eilanden en soms Panama.
Per jaar worden er slechts enkele exemplaren waargenomen in Nederland.  In april 1996 werd het eerste vrouwtje voor Nederland vastgesteld en tot 2011 kwamen er daarna nog vier.  Letterlijk dus een dwaalgast die zich hier zelden laat zien.
Een paar weken geleden is er echter een mannelijke ringsnaveleend neergestreken in een vijver in het Groningse Appingedam.  Door verschillende kranten en nieuwsmedia werd er aandacht aan dit leuke eendje besteed.

Eemskrant:  Bijzondere Ringsnaveleend strijkt neer in Appingedam.

RTV Noord: Ringsnaveleend doet vogelaarshart sneller kloppen.

Nieuwsblad van het noorden: Amerikaans eendje betovert vogelfanaten in Appingedam.

Vroege Vogels: Zeldzame ringsnaveleend in Groningse vijver.

De Telegraaf: Vogelaars in de ban van bijzondere gast.

Door het zomerkleed is hij nu op zijn allermooist. Ook de paarse glans op z’n kop komt mooi uit. Zoals je kunt zien is het mannetje qua kleurenpatroon gelijkwaardig aan de kuifeend.  Het is daarom lastig om de ringsnaveleend te onderscheiden van andere duikeenden.
Vooral de volwassen mannetjes van kuifeenden en toppers lijken erg op de mannelijke ringsnaveleend. Hij is (uiteraard) te herkennen aan de twee witte banden om de snavel, zowel aan de snavelbasis als meteen achter het zwarte uiteinde van de snavel. Ook mist hij de kuif van de kuifeend.

Eerder deze winter werd er in Limburg een eend van hetzelfde soort gespot waar honderd mensen op af kwamen. In Appingedam bleef het bij enkele tientallen liefhebbers…

De vogel bleek in een vijver rond te zwemmen, tussen heel veel Meerkoeten, Kuifeenden, Krakeenden, Kokmeeuwen en een paar Knobbelzwanen.
Ten tijde van mijn bezoek aan het bruisende Appingedam was ook ‘de media’ op bezoek en ik ben daar door André Spaansen van de Telegraaf geïnterviewd voor de camera en ook voor de krant. leuk om eens mee te maken.
Een klein stukje uit het krantenartikel van de Telgraaf:

Bij een vijver aan de Woldweg in Appingedam is het komen en gaan van liefhebbers. Geert Hebels uit de buurt van Coevorden reed een uur. „Het blijft mooi vogels in de natuur waar te nemen. Ik nam een vrije dag op om deze dwaalgast te zien. Er zijn vogelaars die louter aan zien genoeg hebben, maar ik wil ze ook mooi op de foto.” Anneke Brouwer, die in de buurt woont en op de fiets een kijkje neemt, stamt uit een familie van vogelaars. Hebels gunt haar een close up via zijn telelens: „Leuk! Geweldig hem zo te zien. Ah, daar zit hij”, aldus de blij verraste Brouwer.

 

5 reacties op Amerikaans eendje

  1. Hoi Geert,

    erg leuk om dit eendje te zien. Bovendien heb je er ook nog een aantal hele leuke foto’s van kunnen maken 🙂
    Je moet hem ook maar net zien tussen de vele andere watervogels.

    Groetjes, Helma

Geef een reactie