Een vreemde ‘eend’ in de bijt

Een vreemde eend in de bijt is een uitdrukking die gebruikt wordt als zich een vreemd exemplaar in de groep bevindt. Zeker van toepassing op het volgend voorbeeld…

Onlangs zaten er in een buurtschapje net over de provinciegrens met Overijssel een redelijke grote groep zwanen.
Het merendeel bestond uit Wilde zwanen samen met een kleiner aantal Kleine zwanen en een enkele Knobbelzwaan.
De Wilde zwaan (Cygnus cygnus) is even groot als de bekende Knobbelzwaan (Cygnus olor) met als onderscheid een zwarte snavel met een grote gele vlek aan de basis. De kleinere maar in uiterlijk verder sterk gelijkende Kleine zwaan (Cygnus bewickii) heeft een minder ver naar voren doorlopende gele vlek. In de winter komen de Wilde en Kleine zwanen met duizenden naar onder andere Nederland om daar te overwinteren en gelukkig ook bij mij in de omgeving.

Tussen al dat ‘zwanengeweld’ scharrelde echter ook een eenzame kraanvogel. (Grus grus)
Geweldig om te zien hoe deze behoedzame en voor Nederlandse begrippen zeldzame vogel rustig z’n kostje bij elkaar zocht.
Het was een jonge vogel en alleen…
Interessant is dat ondanks de piek die in de najaarstrek normaliter eind oktober, begin november ligt, eind december 2016 de laatste waarneming van deze vogel was. Weersomstandigheden en voedselaanbod hebben echter wel invloed op de vertrektijd naar het zuiden.

Kraanvogels zijn opportunisten en alleseters, zoals grote insecten, wormen en amfibieën, achtergebleven maïskorrels, granen of eikels. Ook op percelen met aardappelresten wordt gefoerageerd.
Leuk was om te zien dat te sterk vervuild voedsel eerst ‘gewassen’ werd in een plasje water.

Ik had al eerder kraanvogels gefotografeerd in Duitsland, maar dit gaf toch een extra dimensie.

PS. Meestal ga je er als natuurliefhebber er vanuit, dat iedereen weet dat bijvoorbeeld de kraanvogel een soort is die uitermate gevoelig voor verstoring is. Toch verbaast het me nog steeds dat er mensen uit auto’s klimmen, met portieren slaan en met een telefoon erop af lopen voor een foto, enz. enz.  Het gevolg laat zich natuurlijk raden… 🙁

3 reacties op Een vreemde ‘eend’ in de bijt

 1. Wat geweldig om tussen de mooie kleine zwanen ook nog een kraanvogel te spotten, en wat staat ie er mooi op. Jammer dat er altijd mensen zijn die de natuur verstoren. Helaas zag ik dit afgelopen weekend in de Waterleidingduinen ook hoe fotografen met 20 tegelijk achter een vosje in de sneeuw aan renden, tja….die vos ging er dus vandoor en zo verpesten ze het ook voor andere fotografen die wel wat afstand houden of voorzichtig dieren benaderen.
  Maar jij mag superblij zijn met deze serie,prachtige foto’s.
  groetjes Ghita

 2. Dag Geert,
  Wat een geweldige ervaring moet dat geweest zijn om een Kraanvogel te zien lopen. En dan al die Wilde en Kleine zwanen. Ik heb ze nooit in het echt gezien. Lijkt me prachtig om dat mee te maken. Wat jammer dat mensen vaak zo onnozel met dit soort waarnemingen omgaan. Voor een natuurfotograaf is dat dan weer einde verhaal. Je moet nog maar zien of ze terug komen. Ik wens je een fijn weekend. Groetjes, Joke

 3. Hoi Geert,
  Mooie groep wilde en kleine zwanen. Wat een waarneming dat er nog een jonge kraanvogel tussen zit. Je zou haast denken dat hij vergeten is om te vertrekken, maar dat zal inmiddels wel gebeurt zijn. Ik weet eigenlijk niet of een kraanvogel hier zou kunnen overwinteren. Zal ik eens uitzoeken.
  Dat verstoren van vogels zag ik vanmiddag nog in de waterleidingduinen. Er zaten helaas slechts twee wilde zwanen maar een groepje “vogelfotografen” moesten zonodig door het riet banjeren om dichtbij te komen en daarbij riepen ze ook nog elkaar. Resultaat was dat de zwanen vertrokken. Onbegrijpelijk maar het gebeurt.
  Ik zal eens nadenken of ik iets op het forum ga plaatsen.

  Groetjes
  Peter

Geef een reactie