De visarend

De visarend is een prachtige roofvogel. Ze zijn een stuk kleiner dan zeearenden. Hij is in vlucht goed te herkennen door zijn geheel witte onderkant, zijn chocoladebruine bovenkant en zijn enigszins ‘geknikte’ vleugels.
Door het oog loopt een donkere streep. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk.

Ze โ€˜biddenโ€™ met zware vleugelslagen en duiken vanaf grote hoogte met vooruitgestoken poten in het water om vis te vangen en hierbij verdwijnt de visarend soms geheel onder water.

Hij is relatief sterk gezien zijn grootte en kan prooien pakken bijna even zwaar als hijzelf. ย Visarenden zijn trekvogels en overwinteren in (tropisch) Afrika. De dichtstbijzijnde broedgebieden liggen in Duitsland en Polen.
Visarenden op trek zijn in het hele land te zien bij visrijke wateren. Trekkers komen bijna unaniem uit Zweden.
De najaarstrek, tussen half augustus en eind oktober, kent een piek half september. Sommige vogels blijven dan wekenlang hangen.

De visarend heeft dit jaar ook voor het eerst in Nederland gebroed.
Het betreffende paar verblijft al enkele jaren gedurende de zomermaanden in het Nationaal Park De Biesbosch en had ook al enkele nesten gebouwd en de eerste in Nederland geboren visarend heeft daar donderdag 4 aug het nestย verlaten.

Genieten was het zeker van deze mooie arendย met z’n spectaculaire manier van jagen!
Mijn foto’s zijn genomen bij een waterberging in Overijssel.

6 reacties op De visarend

 1. Wat een prachtige foto’s. Een visarend zien is al bijzonder,maar deze grote vogel ook nog zo mooi vastleggen, dat is helemaal een geweldige ervaring.
  groetjes Ghita

 2. Hey Geert,
  bij deze wil ik je alvast een hele mooie en gezellige jaarwisseling wensen. Ik hoop in het nieuwe jaar weer een aantal prachtige foto’s van je tegen te komen.
  Hartelijke groetjes,
  Helma

 3. Nee, het lukt niet ๐Ÿ™
  Mijn feed zegt dat er geen berichten kunnen worden gevolgd.

  Ik kan zo ook je nieuwsbrief niet vinden. Zou je mij daar nog weer aan toe willen voegen want ik ben werkelijk alles kwijt.
  Groetjes, Helma

 4. Hoi Geert,
  als ik deze url nu eens in mijn bloglist zet, zou het dan meekomen als je een nieuwe update hier zet? Prachtige foto en info over deze visarend echt een topper.
  Groetjes, Helma

 5. Hoi Geert,
  top dat je nu wel kan reageren op mijn blog ๐Ÿ™‚
  Maar nu even je foto’s: wat een prachtige platen zeg! Er schijnt er hier achter mijn huis ook een te zitten althans eigenlijk 2. Ik ga komend weekend maar eens op onderzoek uit. De platen die jij hier laat zien zijn wel jaloersmakend hoor pfff…..
  Groetjes,
  Helma

 6. Hoi Geert,
  Prachtige fotos van de visarend en een leuke tekst. Een prachtige vogel die ik af en toe zie, maar nog nooit zo mooi op de foto heb kunnen krijgen.
  Groet,
  Peter

Geef een reactie