Vosjes op het spoor

Vossen leven in een hol. Het hol is zelf gegraven of van een konijn of een das. De doorsnee van de pijp (gang naar het hol) is ongeveer 20 cm. Het komt voor dat vossen zelfs hun hol delen met konijnen en dassen. Een zelf gegraven hol bevindt zich meestal in een zandbank, onder een omgevallen boom, tussen boomwortels of in een kanaalwand en heeft vaak twee tot vier ingangen.
Een groot hol, met meerdere ingangen, wordt een burcht genoemd. Meestal gebruiken alleen drachtige vrouwtjes het hol. Buiten het voortplantingsseizoen verblijft de vos overdag meestal op beschutte plaatsen.

De jonge vosjes worden na een draagtijd van 51 tot 56 dagen in de lente (tussen maart en mei) geboren. Een worp telt meestal 4 tot 6 welpen. Worpen van 5 tot 8 jongen komen ook voor. Dit aantal is echter afhankelijk van het voedselaanbod.

De vos heeft een voorkeur voor glooiende hellingen om een hol in te graven en ook deze vos had een kanaalwand uitgekozen als tijdelijke woning met uitzicht op het westen… De worp telde 4 welpjes en het filmpje laat zien hoe deze jonge vosjes al zonder toezicht van de moeder spelen.

2 reacties op Vosjes op het spoor

Geef een reactie