Volg de kerkuil

Dat de kerkuil het nog steeds moeilijk heeft, blijkt ook nu weer uit een recente melding van de kerkuilenwerkgroep:

Tientallen kerkuilen in het Noorden leggen het loodje vanwege de strenge vorst en de harde wind. Door de kou is het moeilijk om voedsel te vinden. Dat meldt de kerkuilenwerkgroep bij RTV Noord. Het grootste probleem is dat muizen momenteel onvindbaar zijn voor de uilen. “De muizen komen door de vorst niet meer buiten”.
Niet alleen de kou maakt het de kerkuil moeilijk, want de harde wind zorgt ook voor problemen. Kerkuilen jagen namelijk met het gehoor. De harde wind zorgt ervoor dat kerkuilen hun prooi niet goed kunnen horen. (februari 2016)

Bovenstaand filmpje is onlangs gemaakt door een zgn. wildcamera die ik gebruik voor observatie van een kerkuilenkast. Het is fijn te zien dat het uilenpaartje weer samen is en van de kast gebruikt maakt, maar dat het ook voor deze uilen niet gemakkelijk zal worden, blijkt uit dit korte samengestelde nachtelijke filmpje…

Update: n.a.v. dit filmpje is door de uilenwerkgroep direct de kast aangepast!
Maandag 11 april voor het eerst na de ‘kast aanpassing’ de camera weer uitgelezen. Het gevoel was na het zien van beelden een beetje dubbel…  Na het bezoek van de steenmarter zijn de uilen zeker 2 weken niet bij de kast geweest. De beelden lieten wel zien dat een paartje duiven en een spreeuwenfamilie zeer geïnteresseerd waren in de uilenkast.
De kerkuil zelf heeft zich helaas maar 2 keer laten zien: 28 maart en als laatste 3 april waarbij opvalt dat hij beide keren niet de kast ingaat…

De camera afgelopen vrijdag 20 mei weer uitgelezen en het bleek dat er nauwelijks nog activiteit rondom de kast plaatsvond.

Op 14 mei was de laatste waarneming van de kerkuil bij de kast  Ook na een controle van de kast werd e.e.a. bevestigd; een lege ruimte.

Het is trouwens wel bekend dat de kerkuilen stand fluctueert met de muizen stand. Die kent – gemiddeld genomen – een driejaarlijkse cyclus. In muizenarme jaren brengen kerkuilen hooguit 1 legsel met enkele jongen groot, terwijl in muizenrijke jaren kunnen kerkuilen wel drie legsels grootbrengen. Daarmee heeft de populatie gelukkig wel een groot herstelvermogen.

 

 

4 reacties op Volg de kerkuil

Geef een reactie