Wolvenavond

Wolvenavond een groot succes.

Op 23 februari hield Natuur-en milieuvereniging ‘Het stroomdal’  een voorlichtingsavond over de komst van de wolf in Drenthe.
De presentatie werd gegeven door Erwin van Maanen; hij is roofdierdeskundige en verbonden aan Wolven in Nederland.De avond werd zeer druk bezocht. Bijna honderd belangstellenden genoten van een boeiend betoog.
De volgende zaken omtrent de wolf kwamen voor het voetlicht, objectief voorgelegd, op een laagdrempelige en inspirerende wijze:

• De wolf als groot roofdier met basis-ecologie over habitat en dieet.
• De wolf in geschiedenis en folklore (de wolf in het landschap van ons denken).
• Terugkeer van de wolf in Noordwest Europa.
• Is een wolf gevaarlijk voor mensen? Hoe ervaren mensen de samenleving met wolven?
• Preventie van conflicten zoals predatie van landbouwhuisdieren.
• Wat kunnen we op korte termijn redelijkerwijs verwachten voor wat betreft vestiging van de wolf in ons land?
• De ecologische betekenis van de wolf voor onze natuur.

En……al was het afgesproken: nog geen 14 dagen later kwam de eerste wolf vanuit Duitsland ons gebied binnen.  De eerste in 200 jaar en dat op een paar kilometer van mijn eigen woonplaats…

(foto RTV Drenthe)

Onderzoekers hebben bij gedode schapen DNA-materiaal van de wolf gevonden. Dat hebben ze vergeleken met de databank van wolven in Duitsland.

Ook een schaap in Nieuw-Amsterdam is doodgebeten door een wolf. Dat kreeg de eigenaar van de onderzoekers te horen.
Omdat de wolf jong en onervaren was, wist hij nog niet goed hoe hij moest jagen. Dat verklaart de verwondingen die de schapen hadden. Die waren anders dan wat doorgaans bij een gedood schaap wordt gezien.

Wolven zijn normaal gesproken schuw, ze gaan contact met mensen zo veel mogelijk uit de weg, maar deze wolf banjerde zelfs onbekommerd door een woonwijk in Hoogezand. De wolf is voor het laatst op 13 maart gezien in de buurt van de Noord-Duitse stad Oldenburg. Het gaat om een wolf dat waarschijnlijk het leefgebied van zijn ouders heeft verlaten om een eigen leefgebied te zoeken.
Daarmee lijkt het avontuur van de wolf in Nederland voorbij. Of toch niet?
Wie weet trekt deze wolf of een ander exemplaar binnenkort weer de grens over…

Update:
De wolf die in maart van dit jaar door Drenthe zwierf, is dood. Het dier werd aangereden op snelweg A7 bij Berkhof in Duitsland.
Op 15 april werd de wolf dood gevonden langs de snelweg ten noorden van Hannover, waarna het dier werd onderzocht door het Senckenberg Instituut.
Uit het DNA-onderzoek blijkt dat het om een mannelijke nakomeling van de zgn. Munster-roedel gaat.

 

Geef een reactie