Oeps...

De kleine zwaan

Kleine zwanen broeden op de arctische toendra’s langs de Barentszee en verder naar het oosten.  In de winter komen ze met duizenden naar onder andere Nederland om daar te overwinteren en ze zijn vanaf oktober tot maart te zien in Nederland.

Ons land herbergt – in zachte winters – 60% van de totale wereldpopulatie. In strenge winters trekken veel kleine zwanen verder weg naar Groot Brittannië, nog altijd blijft dan 35% van de wereldpopulatie hier achter.

Zoals je op de foto ziet, heeft deze vogel een halsband met een GPS zender, die op afstand uit te lezen is. Op deze manier is de positie van de vogel zeer nauwkeurig te bepalen.
Dit vrouwtje was afgelopen maart nog in Litouwen. (foto is in november genomen)

‘Wij gebruiken deze gegevens om te kijken hoe snel de vogels vanuit Nederland naar de broedgebieden trekken en hoe snel ze weer terug richting Nederland trekken. Ook kijken we welke gebieden ze gebruiken en hoe lang ze daar verblijven.’ volgens Peter de Vries. (Netherlands Institute of Ecology)

Leave a comment

Captcha *

Scroll Up