De sperweruil

Als natuur en/of vogelliefhebber, kan het je bijna niet zijn ontgaan; Nederland is in de ban van een zeer bijzondere vogel: de sperweruil. Deze schitterende vogel is sinds 1900 maar drie keer eerder in Nederland gezien, maar hij bivakkeert nu al ruim een week in De Marslanden, een industrieterrein in het oosten van Zwolle.
Het is daar een komen en gaan van vogelaars die de uil met eigen ogen willen zien. Als een van de weinige uilensoorten is de sperweruil ook overdag actief en deze vogel jaagt zelfs op een bouwterrein waar mensen aan het werk zijn.

Behalve de bovenstaande foto, vindt je mijn eigen bescheiden ‘foto-bijdrage’ van deze zeer zeldzame uilย hier.
Zelf ben ik twee keer naar Zwolle geweest om deze zeldzame vogel te bewonderen. Heel erg druk, maar ook erg gezellig…

Omdat de sperweruil zich niet vaak laat zien in Nederland trokken honderden enthousiaste vogelspotters naar Zwolle. Ze signaleerden de bijzondere vogel sindsdien dagelijks.

Vogelbeschermingย heeft vooral fotografen opgeroepenย op om de sperweruil te respecteren en niet te dichtbij te benaderen, zodat hij niet onnodig wordt verstoord. Bovendien kunnen dan veel mensen van de vogel genieten, want een sperweruil is werkelijk een droomvogel om te zien!

Geef een reactie