De heremietibis

Op 24 november zijn twee zeldzame heremiet ibissen ontdekt in Groningen. Overdag foerageren ze in de weilanden in de buurt van Stadskanaal en ’s avonds slapen ze in een boom bij een lokale boerderij. Deze heremiet ibis of kaalkop ibis, is een van de meest zeldzame vogels ter wereld.
Er stappen dus nu 2 stuks rond op het Groningse platteland en deze vogels zijn geringd en eentje is gezenderd. Ze zijn afkomstig van een hertintroductieproject uit Oostenrijk. Normaal zul je in Nederland de heremiet ibis niet snel tegenkomen, dus toch maar even een rondje Groningen gedaan.

Het gaat erg slecht met de heremiet ibis en de soort wordt dan ook ernstig bedreigd.
Wilde populaties zijn alleen nog te vinden in Marokko en Syriรซ. In Oostenrijk en Spanje zijn 2 populaties die in gevangenschap leven. Van de Spaanse populatie zijn 30 vogels los gelaten wat in 2008 heeft geleid tot het eerste wilde broedsel in Spanje in 500 jaar.

Ook bij Winschoten de zeldzame koereiger nog kunnen fotograferen…
D’r gaat niets boven Groningen ๐Ÿ™‚

Geef een reactie