Oeps...

De velduil

De Velduil is in West-Europa een zeldzame en ongeregelde broedvogel.
In ons land wordt het aantal broedparen geschat op 25 – 35 paar. De meeste broedparen komen voor op de Waddeneilanden, terwijl het aantal paren buiten het Waddengebied zeer sterk is afgenomen. Hij staat op de rode lijst onder de categorie ‘ernstig bedreigd’  Er is dus een aanzienlijke kans dat deze soort binnen korte tijd uit Nederland verdwijnt als er niet snel maatregelen genomen worden…

De Velduil is vooral in de schemering actief, maar hij wordt ook wel overdag jagend waargenomen.
Deze uil vliegt al jagend vrij laag boven de grond op een hoogte van 0,5 tot 3 meter. Langzaam vliegend zoekt hij de omgeving af.
Een enkele keer staat hij zelfs ‘biddend’ stil. Ook wordt er gejaagd vanaf uitkijkposten.
Veldmuizen vormen de belangrijkste prooi (80-90%).

Ik was al een hele tijd bezig om deze prachtige zeldzame uil proberen te spotten en indien mogelijk ook te fotograferen.
Maar… geduld loont. Het heeft twee dagen geduurd voordat ik ze redelijk kon vastleggen. Wel twee dagen in de kou staan met regen en wind, zwaar bewolkt en maar af en toe een streepje zon.
Niet de meest ideale (foto) omstandigheden dus. Je ziet e.e.a. dan ook terug in de foto’s maar de beleving was er zeker niet minder om!
Erg mooi om te zien was ook hoe de velduil werd aangevallen door een blauwe kiekendief. Moeilijk te fotograferen, maar het ‘bewijsplaatje’ vindt je hieronder…

Meer foto’s van de velduil vindt je in het mapje Velduilen.

3 thoughts on De velduil

  1. Ik zou een gat in de lucht springen met deze foto’s, Geert. Een schitterende serie met voor mij 4 en 8 als mooiste. Maar 5 is ook een fantastisch moment dat je hebt gefotografeerd.
    Groetjes, Joke

Leave a comment

Captcha *

Scroll Up