Oehoe perikelen

De Oehoe (Bubo bubo) is een van de grootste uilensoorten ter wereld en is 60 tot 75 cm lang met een spanwijdte van 160-188 cm.

De vogel is door zijn grootte, zijn massieve lichaam en dikke kop met geen andere uilensoort te verwarren. Kenmerkend aan het gezicht van de Oehoe zijn de grote ogen en de vaak lange oor pluimen. De oogkleur varieert van felgeel tot vuur-oranje.
De oor pluimen zijn overwegend zwart van kleur en worden gevormd door een groepje veren.

De eerlijkheid gebied helaas te zeggen dat de beschikbaarheid van geschikte leefgebieden in Nederland  beperkt is…
Deze prachtige vogel is hier gewoon zeldzaam!
Hij is echter de laatste jaren steeds vaker te zien in ons land. In een aantal gevallen is het duidelijk dat waarnemingen ontsnapte uilen betreffen. Deze vogels zitten vaak overdag in dorpen en steden, slapen op gebouwen en zijn veelal tot redelijk dichtbij te benaderen. Daarnaast zijn er ook de nodige waarnemingen van vrijwel zeker wilde exemplaren.

De afgelopen week was dit de kop in een paar kranten: Oehoe strijkt neer in Noordeinde
Het beestje was gemakkelijk te vinden. Noordeinde is een klein dorpje op een uurtje rijden en iedereen wist waar de vogel zat. De uil zat in een boom naast de pastorie en er is maar een kerkje in Noordeinde…
De vogel was redelijk benaderbaar en goed te fotograferen; roepend, slapend, poetsend enz.
De vogel voelt zich doorgaans thuis in bossen en steengroeves, maar vertoeft toch al enkele dagen in dit door weilanden omgeven dorpje.

Natuurlijk waren Ria en ik niet de enige aanwezigen, maar de koster was erg vriendelijk en liet de vogelaars / fotografen gewoon genieten van deze mooie vogel!

Toch ook even bij de experts van de Oehoe werkgroep navraag gedaan:
‘voor zover ik op foto’s kan zien heeft deze uil nog geen veren geruid en is een jong dier. De staart komt op mij gerafeld over, typisch voor vogels in volières! Ook al zou de vogel geen ring hebben, dan nog kan het een uit gevangenschap afkomstig dier zijn. Mensen die hun huisdier-oehoe zat zijn, verwijderen eerst de ring voordat ze het dier los laten. Een deel van de ontsnapte vogels kan zich erg goed redden in de vrije natuur’.

Of deze prachtige vogel een ‘escape’ is of niet…, we hebben ervan genoten!

Geef een reactie